AMERIKA

Čovjek koji je držao noge na stolu Nensi Pelosi napravio cirkus na suđenju

Kako piše "The Guardian", Barnet je samoproglašeni bijeli nacionalist

Ričard Barnet. Agencije

Fu. M.

6.3.2021

Jedan od najpoznatijih prizora upada demonstranata u američki Kapitol 6. januara svakako je onaj gdje Ričard Barnet (Richard Barnett) sjedi u fotelji s jednim nogom na stolu Nansi Pelosi (Nancy) i radosno pozira.

On je, naravno, nedugo nakon dramatičnih događanja uhapšen, a na posljednjem suđenju u četvrtak odlučeno je da će ostati u pritvoru do novog ročišta koje je zakazano u maju.

Kako piše "The Guardian", Barnet je samoproglašeni bijeli nacionalist.

Ukrao memorandum

Na zadnjem ročištu, kada je saznao odluku suca Kristofera Kupera (Christopher Cooper), napravio je scenu i počeo vikati kako to nije pravedno.

- Svi drugi koji su napravili gore stvari od mene sada su kod kuće, a ja sam ovdje već mjesec dana. Zakazuju mi ročište tek za dva mjeseca, svi ostali idu kući - požalio se Barnet.

On je uhapšen u januaru u državi Arkansas. Optužen je za više kaznenih djela, između kojih su izazivanje nereda, nasilni upad, sprječavanje državnih poslova...

Nakon što je napustio Kapitol, Barneta su novinari New York Timesa snimili kako drži memorandum s potpisom Pelosi. Rekao im je da je na stolu, na kojem je držao noge, ostavio novčić u zamjenu za memorandum, ali i ostavio "gadnu poruku".

Zbog toga se tereti i za krađu javne imovine.

Zatočen bez suđenja

U izjavi za NBC News, Barnetov advokat  negirao je da je ispad bijesa njegovog klijenta bio usmjeren prema sucu.

- Njegove frustracije dolaze iz činjenice da je zatočen bez suđenja, iako dosad nikada nije osuđivan, ima uredno zaposlenje, u stabilnoj je vezi već 20 godina i poštovan je u zajednici. Uobičajeno bi bilo da se na temelju tih činjenica mom klijentu dozvoli da se brani sa slobode - kazao je.

Dosad je više od 250 ljudi identificirano kao sudionici nereda, a suđenja bi mogla potrajati mjesecima, zaključuje britanski "Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.