NAPETI ODNOSI

Švicarci danas na referendumu glasaju o zabrani pokrivanja lica

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze

Većina će podržati prijedlog. Agencije

HINA

7.3.2021

Švicarci će danas na referendumu glasati o zabrani pokrivanja lica u javnosti, a ankete pokazuju da će većina podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon. Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) vodila je kampanju za zabranu nošenja burki izjednačavajući je s ekstremizmom.

- U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda - rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze. U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične prosvjednike i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica, piše HINA.

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Nitko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Sveučilište u Luzernu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.