GLOBUS

Papa u posjeti sjeveru Iraka posljednjeg dana turneje

Služit će misu na otvorenom kod ruševina crkava

Vatikan se nada da će papina historijska posjeta osnažiti kršćanske zajednice u Iraku. Agencije

Fena

7.3.2021

Papa Franjo stigao je u nedjelju, posljednjeg dana svoje posjete Iraku, u sjeverni dio zemlje gdje će se služiti misu na otvorenom kod ruševina crkava koje su borci grupe Islamska država Irak i Levant oštetili ili uništili.

Vatikan se nada da će papina historijska posjeta osnažiti kršćanske zajednice u Iraku i ohrabriti ih da ostanu u toj zemlji uprkos decenijama rata i nestabilnosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve također je prenio poruku međuvjerske tolerancije i bratstva muslimanskim vođama, uključujući vodećim šiitskom vjerskom vođi ajatolahom Aliju al Sistaniju na historijskom sastanku u subotu.

Papa Franjo danas ide u grad Mosul na sjeveru Iraka, koji je teško oštećen u ratu protiv ISIL-a, da se moli za žrtve rata u Iraku. On će se moliti na trgu okruženom ostacima četiri oštećene kršćanske crkve.


Slušat će ispovijesti stanovnika

Mosul je bio centar halifata koji je proglasila grupa Islamska država Irak i Levant u junu 2014. i konačno je oslobođen u julu 2017, posle teških devetomjesečnih borbi.

Papa će helikopterom stići do male kršćanske zajednice Karakoš, gdje se mali broj porodica vratio poslije bjekstva od ISIL-a 2014. Slušat će ispovijesti stanovnika i moliti se u crkvi koju je grupa Islamska država Irak i Levant zapalila a koja je posljednjih godina obnovljena.

Završava dan misom na stadionu Erbil, u poluautonomnoj sjevernoj kurdskoj oblasti, gdje se očekuje okupljanje gotovo 10.000 ljudi. Papa je stigao u Erbil rano jutros gdje su ga dočekala djeca u tradicionalnim kostimima, i jedno dijete obučeno kao papa.


Poruke mira

Broj kršćana u Iraku, koji se tu nalaze još od najranijih dana te vjere, već je naglo opao i prije napada ISIL-a i prije invazije predvođene SAD-om 2003. koja je uvela zemlju u haos sa 1,5 miliona na samo nekoliko stotina hiljada koliko ih ima danas.

Papa Franjo želi da prenese poruku nade, naglašenu historijskom prirodom njegove posjete i činjenicom da je to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije koronavirusa.

Vatikan je javio da je poduzeo mjere predostrožnosti zbog pandemije uključujući i na misi na otvorenom na stadionu koji će samo djelomično biti popunjen.

Međutim, tokom cijele papine posjete veliki broj ljudi okupljao se da ga vidi a mnogi nisu nosili maske. Papa i članovi njegove delegacije su vakcinisani ali većina Iračana nije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.