SVIJET

Britanska humanitarna radnica Nazanin Zaghari-Ratklif nije više u kućnom pritvoru u Iranu

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dominik Rab (Dominic Raab) rekao je da bi joj trebao biti dopušten povratak u Veliku Britaniju

Zaghari-Ratklif: Skinuta joj nanogica. Arhiv

E. H.

7.3.2021

Britansko-iranskoj humanitarnoj radnici Nazanin Zaghari-Ratklif (Ratcliffe), koja je u 2016. osuđena na pet godina zatvora zbog udruživanja za svrgavanje iranskog režima skinuta je nanogica, prenosi BBC.


Kućni pritvor

Zaghari-Ratklif je bila u kućnom pritvoru, ali je negirala sve optužbe.

Ipak, njenom suprugu Ričardu Ratklifu rečeno je da je novi sudski postupak protiv nje zakazan za sljedeću sedmicu.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dominik Rab (Dominic Raab) rekao je da bi joj trebao biti dopušten povratak u Veliku Britaniju.

- Pozdravljamo uklanjanje nanogice, ali Iran nastavlja provoditi okrutnu i nepodnošljivu kampanju. Ona mora biti trajno puštena kako bi se mogla vratiti svojoj porodici u Velikoj Britaniji. I dalje ćemo činiti sve što možemo kako bismo to postigli. Najoštrije smo rekli iranskim vlastima da je njezino daljnje zatvaranje neprihvatljivo – izjavio je Rab.

Povratak u Veliku Britaniju

Britanska zastupnica Tulip Sadik (Siddiq) poručila je da se Ratklif mora vratiti u Veliku Britaniju.

- Nazanin je prilično zabrinuta jer se govorilo o tome da se protiv nje pokrene još jedan slučaj koji bi naravno mogao značiti još jednu presudu – istakla je.

Dodala je da je uklanjanje nanogice značilo da može posjetiti svoju nanu, „koju spominje svaki put kad s njom razgovaram".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.