ISPRIČAO SVE

Gej svećenik pobjegao iz Rusije i razotkrio veliki skandal: "Svi znaju što se događa u episkopovoj sobi"

Otkrio je kako unutar RPC-a postoji "gej lobi", iako se svi pretvaraju da su homofobi

Bivši ruski svećenik Aleksander Usatov. Instagram

N. Aj. / Jutarnji list

7.3.2021

Veliki skandal potresa Rusku pravoslavnu crkvu nakon što je svećenik iz Rostova na Donu otišao iz zemlje prethodno optuživši crkvene vlasti da su ga zlostavljali jer je homoseksualac, dok lokalna mitropolija demantira optužbe.

Prijetnje smrću

Bivši klerik Aleksander Usatov iz dijeceze na jugu Rusije rekao je kako je bio primoran napustiti svoju dužnost zbog svoje seksualne orijentacije. To je naknadno pojašnjeno kada je Usatov objavio manifest o svom gubitku vjere. Rekao je da su ga u Crkvi zlostavljali i prijetili mu smrću te je kontaktirao gej aktiviste iz Evropske unije koji su mu pomogli da napusti Rusiju, nakon čega se prije godinu nastanio u Nizozemskoj.

No, priča je tek sad dospjela do velikih medija, a u ponedjeljak je i sam Usatov dao intervju, javlja "Russia Today".

- Ranije sam pisao o ideološkim razlozima koji su doveli do mog napuštanja Ruske pravoslavne crkve. No, sada sam spreman iznijeti cijelu priču. Nisam više mogao ostati u Crkvi jer sam gej i ateist - rekao je Usatov.

Otkrio je kako unutar RPC-a postoji "gej lobi", iako se svi pretvaraju da su homofobi, a u svojim je optužbama otišao toliko daleko da je tvrdio kako određeni svećenici spavaju s episkopima kako bi napredovali na ljestvici.

Rekli da je bio pristalica Navaljnog

- S jedne strane svi znaju za postojanje takvih lobija i mogućnosti lakog napredovanja u karijeri preko kreveta episkopa. No, s druge strane najaktivniji dostojanstvenici Crkve su deklarirani homofobi - kazao je.

Rekao je i kako je zlostavljanje trpio sve do trenutka kada je, u martu 2020., informiran da je visoki crkveni dužnosnik o njemu napisao kako je pristalica opozicionara Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny), poznatog po slučaju navodnog trovanja od strane ruskih agenata.

Iako se ta informacija pokazala netačnom, Usatov se prepao i napustio zemlju.

Rostovska dijeceza na najnoviji je članak reagirala rekavši da je Usatov lažljivac, dodavši kako njegovi nadređeni nisu ni znali da je on homoseksualac. Da su znali, dodali su, ne bi ga zlostavljali već jednostavno izbacili iz Crkve.

Glasnogovornik mitropolije Igor Petrovski slikovito je to objasnio, piše RT.

- Homoseksualni svećenik bio bi zamoljen da skine križ ako nije u mogućnosti držati hlače na sebi. Uostalom, Usatov je sam zatvorio vrata Crkve tvrdeći da je njegov odlazak isključivo intelektualne naravi - kazao je Petrovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.