NOVI SAD

Ekstremni desničari organizirali "Krsni hod", nosili i slike ratnog zločinca Ratka Mladića

Iznose se razne antiepidemiološke, antivakserske i antimigrantske izjave i sve se svodi na razne teorije zavjera

Fu. M.

S današnjeg okupljanja

Foto: 021.rs


Više ekstremnih desničarskih pokreta i organizacija danas je prošetalo Novim Sadom i pored zabrane okupljanja, a događaj su nazvali "Krsni hod".

U šetnji od crkve na Novom naselju do crkve na Detelinari i potom do centra Novog Sada učestvovalo je oko 200 ljudi, od kojih je dio došao u tzv. "auto litiji" iz Beograda.

Ko je organizator ovog skupa nije potpuno jasno i iz policije nije bilo zvaničnih informacija, iako je nekoliko patrola policije sve vrijeme, od 15 sati pa do kraja šetnje, pratilo i obezbjeđivalo učesnike, i pored toga što je zbog epidemioloških mjera na snazi zabrana okupljanja.

Koji je povod za okupljanje također nije jasno, a u postovima na Facebooku pominju se "mobilizacija pravoslavnih Srba" i "otpor represiji zbog korone i nenarodnog režima".

Iznose se razne antiepidemiološke, antivakserske i antimigrantske izjave i sve se svodi na razne teorije zavjera koje se mogu pronaći na društvenim mrežama.

Učesnici su nosili zastave i oznake četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, ruske i srpske zastave, zastave sa likovima ratnog zločinca Ratka Mladića, četničkih vođa Draže Mihajlovića i Momčila Đujića, ikone, simbole profašističkog pokreta Zbor, antikomunističke simbole i drugo.

Više o temi Novi Sad

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na