SKANDAL

Hari, Megan i Opra jučer su do kraja razbili bajku o kraljevskoj porodici

Stvarno me bilo sram reći to tad, i sram me bilo priznati Harijju jer znam koliki je gubitak pretrpio, ali znala sam da ću to učiniti ako ne kažem, jednostavno više nisam htjela živjeti, ispričala je Megan

Kraljevska porodica. Guliver

A. Ka. / Index.hr

8.3.2021

Dugoočekivani intervju čuvene američke voditeljice Opra Vinfri (Oprah Winfrey) s britanskim princem Harijem (Harry) i njegovom suprugom Megan Merkl (Meghan Markle) lako bi mogao biti najveći skandal za britansku kraljevsku porodicu u novijoj historiji.

Uzroci agonije

Skandal, doduše, možda nije najprikladnija riječ. Taj pojam obično povezujemo s preljubima, seksualnim napastovanjem, drogiranjem, kriminalom i korupcijom. Ali duboko intimna svjedočanstva i optužbe koje su princ Hari i Megan iznijeli, opisujući svoj život unutar kraljevske porodice i razloge zbog kojih su je napustili, na neki su način još mračnije i potresnije.

Jer ovdje se ne radi o ekscesima i nedjelima jednog člana kraljevske porodice. Uzroci agonije koju su vojvoda i, još više, vojvotkinja od Sussexa proživljavali u Buckinghamskoj palači mnogo su dublji. Sistemski, kako se to danas često kaže.

Tretman koji je Amerikanka Merkl imala nakon što se udajom za princa Harija pridružila kraljevskoj porodici bio je toliko neprijateljski i ugnjetavački da ju je učinio suicidalnom, priznala je u intervjuu, objašnjavajući kako su joj oduzeti pasoš i vozačka dozvola i kako nije smjela napuštati kuću mjesecima jer su joj naredili da se "pritaji". I njen suprug je potvrdio da su se njih dvoje osjećali "zarobljenima u sustavu" kraljevske porodice.


- Jednostavno nisam vidjela rješenje. Sjedila bih noću budna i razmišljala kako ne razumijem kako se sve to događa. Moja mama i prijatelji su me zvali plačući govoreći: 'Meg, oni te ne štite', rekla je Megan na Oprino pitanje što je bila točka pucanja.

- To se sve događalo samo zato što sam disala - dodala je, pojasnivši da su joj se suicidalne misli pojavile početkom 2019., dok je bila u petom mjesecu trudnoće sa sinom.

- Stvarno me bilo sram reći to tad, i sram me bilo priznati Harijju jer znam koliki je gubitak pretrpio, ali znala sam da ću to učiniti ako ne kažem - jednostavno više nisam htjela živjeti. Bila je to vrlo jasna, stvarna i zastrašujuća konstantna misao. Sjećam se kako me zagrlio i... Otišla sam u Instituciju i rekla im da moram negdje potražiti pomoć.... I rečeno mi je da ne smijem - rekla je.

Na rubu samoubistva

Nakon što se požalila jednom od "najviših ljudi" u Instituciji, obratila se za pomoć i odjelu palače za ljudske resurse, no "ništa nije napravljeno".

- Otišla sam u Instituciju i rekla sam da trebam otići nekamo kako bih dobila pomoć, da se nikad nisam osjećala ovako i da moram nekamo otići i onda mi je rečeno da ne mogu, da to ne bi bilo dobro za Instituciju - tvrdi Markle.

- Način na koji ovo opisuješ, zarobljena si i ne možeš dobiti pomoć, iako si na rubu samoubistva. To je ono što opisuješ... - rekla je Oprah.

- Da, to je istina - rekla je Megan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.