ODLUKE

Bajden će venecuelanskim migrantima u SAD privremeno osigurati zaštićeni status

Venecuelanci u SAD morat će dokazati svoj kontinuirani boravak, a ako zadovolje kriterije, omogućit će im se privremena dozvola za ostanak u SAD u trajanju od 18 mjeseci

Bajden naslijedio oštar program sanckija prema Venecueli. AFP

A. J.

9.3.2021

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) omogućit će privremeni zaštićeni status migrantima iz Venecuele koji žive u SAD. Bajdenov tim radi na koordinaciji međunarodnog pritiska na venecuelanskog predsjednika za održavanje slobodnih i poštenih izbora, kazao je neimenovani vladin funkcioner.


Odlukom koja se odnosi na oko 320.000 ljudi ispunjava se Bajdenovo predizborno obećanje da će dati sklonište Venecuelancima koji su svoju zemlju napustili uslijed ekonomskog kolapsa, humanitarne krize i političkih previranja pod vladavinom predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas).


Kako bi udovoljili uvjetima za privremeni zaštićeni status, Venecuelanci u SAD morat će dokazati svoj kontinuirani boravak, a ako zadovolje kriterije, omogućit će im se privremena dozvola za ostanak u SAD u trajanju od 18 mjeseci. Prema podacima UN-a, iz Venecuele je posljednjih godina iselilo oko 5,4 miliona stanovnika.


Kada je Bajden preuzeo vlast u januaru, od prethodnika Donalda Trampa (Trump) naslijedio je oštar program sankcija prema Venecueli. 


Jedan od zvaničnika Bajdenove administracije kazao je kako je pozicija Bijele kuće takva da Bajden neće žuriti s ukidanjem sankcija. Međutim, istaknuo je kako se Bajden udaljava od jednostranog pristupa Trampove kampanje maksimalnog pritiska te da s međunarodnim partnerima usko koordinira pritisak na predsjednika Madura da se u Venecueli održe slobodni i pošteni izbori.


U isto vrijeme, zvaničnik je rekao da američka administracija ocjenjuje postojeće sankcije prema Venecueli kako bi bili sigurni da su usmjerene namijenjenim metama, a ne da se njima nepotrebno kažnjava venecuelanski narod, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.