HISTORIJSKI ZAKON

Kongres SAD danas glasa o Bajdenovom planu oporavka: Cilj je otvoriti više od 7 miliona radnih mjesta

Plan uključuje direktnu pomoć u iznosu od 1.400 dolara po osobi i po djetetu za milione Amerikanaca

Bajde: Plan je prioritet. AFP

A. J.

10.3.2021

Kongres SAD danas bi trebao prihvatiti plan oporavka privrede vrijedan 1900 milijardi dolara koji je prioritet na početku mandata demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden) i koji bi trebao potaknuti privredni  rast u Sjedinjenim Državama, prenosi Hina.


SAD očajnički trebaju te mjere za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom, istaknuo je Bajden i obećao da će svoj sveobuhvatan plan spašavanja potpisati čim ga prihvati Kongres.


Republikanci u Kongresu oštro mu se protive, osuđujući mjere krajnje ljevice koje idu puno dalje od borbe s korona-krizom. No demokrati koji kontroliraju Predstavnički dom sigurni su da će ga prihvatiti na glasanju predviđenom za danas.

- Ovo je izniman, historijski zakon koji će potaknuti temeljitu preobrazbu i omogućiti da se uvelike osnaži borba s virusom i odgovori na našu privrednu krizu - istaknula je demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy).

Američka privreda lani je pala za 3,5 posto, što je najgora godina nakon Drugog svjetskog rata. Stručnjaci ocjenjuju da će plan za spas privrede potaknuti rast.


Bijela kuća misli da će ovaj historijski zakon ove godine otvoriti više od 7 miliona radnih mjesta, omogućiti bolju dostupnost medicinskih usluga i spasiti mnoge živote zahvaljujući ulaganju u kampanju cijepljenja stanovništva.


Plan uključuje direktnu pomoć u iznosu od 1.400 dolara po osobi i po djetetu za milione Amerikanaca i do septembra produžava vanrednu naknadu za nezaposlene koja treba isteći 14. marta.


Ovo je treći plan koji Kongres donosi od početka pandemije prije godinu dana. Prvi, vrijedan čak 2200 milijardi dolara, odobren je uz podršku republikanaca i demokrata, a Tramp ga je potpisao u martu prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.