ODLUKE

Iran odbacuje plan "korak po korak"za rješenje sporenja sa SAD

Nova američka administracija nije ukinula sankcije koje je prethodna vlada Donalda Trampa (Trump) uvela Iranu nakon što je napustila JCPOA

Iran protiv plana SAD. Ilustracija

A. J. / Fena

10.3.2021

Iran se protivi planu 'korak po korak' rješenja sporenja sa Sjedinjenim Državama oko nuklearnog Sporazuma iz 2015. godine, također poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), izjavio je visoki iranski sigurnosni zvaničnik za državnu Press TV u srijedu.


- Irak bi samo prihvatio ukidanje američkih sankcija na način podložan verifikaciji, prije nego što se SAD vrate u JCPOA - kazao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.


Nova američka administracija nije ukinula sankcije koje je prethodna vlada Donalda Trampa (Trump) uvela Iranu nakon što je napustila JCPOA u maju 2018.,napomenuo je on.


- Jedini način da Teheran ne umanji svoje obaveze preuzete Sporazumom jeste da Vašington ukine sankcije - zaključio je zvaničnik.


Saed Katibzadeh, portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova, izjavio je u ponedjeljak da Iran ne razmatra plan 'korak po korak' o rješenju nuklearnog spora, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.