KRALJEVSKA PORODICA

Zašto Arči, sin Megan i Hari, nema prinčevsku titulu

Hari i Megan su nedavno saopštili da se spremaju za doček brata ili sestre prvog sina Arčija Harisona Mauntbatena Vindzora, koji je 2020. napunio godinu dana

Kraljevska porodica. Agencije

A. Ka.

10.3.2021

U intervjuu kod Opre Vinfri, Megan, vojvotkinja od Saseksa, rekla je da je, tokom njene prve trudnoće, bilo razgovora o statusu njenog budućeg djeteta, među kojima i koju titulu treba da dobije.

- Govorili su da ne žele da dijete bude princ ili princeza, ne znajući kakav će biti pol, što bi se razlikovalo od protokola - rekla je.


Pravni instrumenti

Hari i Megan su nedavno saopćili da se spremaju za doček brata ili sestre prvog sina Arčija Harisona Mauntbatena Vindzora, koji je 2020. napunio godinu dana.

Princ Hari i Megan su se vjenčali u maju 2018. godine. Pravila o tome ko će postati princ, a također i Njegovo Kraljevsko Visočanstvo potiču iz pisma kralja Džordža Petog novembra 1917. Patenti na pisma su pravni instrumenti koji mogu imati oblik otvorenog pisma monarha. Mogu se koristiti za kraljevske deklaracije ili dodjeljivanje titula kao što su plemićke (peerages). U pismu iz 1917. godine, Džordž Peti je naveo da praunuci monarha više neće biti prinčevi ili princeze, osim najstarijeg sina najstarijeg sina princa od Velsa.

U trenutnoj situaciji to znači da je princ Džordž, najstarije dijete princa Vilijama i Kejt Midlton, automatski postao princ, ali ne i Arči, iako su obojica praunuci kraljice. Prema ovom protokolu, braća i sestre princa Džordža - Šarlota i Luis - također ne bi dobili titulu.

Ali u decembru 2012, kraljica je također izdala patent prema kojem će sva djeca princa Vilijama imati pravo da budu prinčevi ili princeze i dobiju titulu Njegovog Kraljevskog Visočanstva. Prema pismu iz 1917. godine, Arči ima pravo da postane princ - ali ne još.

Djeca vojvode i vojvotkinje od Saseksa morala bi da sačekaju dok princ Čarls - otac prinčeva Vilijama i Harija - ne postane kralj, a u tom trenutku bi bili unuci monarha i prema tome imali pravo da budu prinčevi ili princeze. Zbog toga su kćerke princa Endrjua - Beatris i Evgenija - bile princeze od rođenja, na primjer.

Svjesna protokola

Vojvotkinja od Saseksa bila je očigledno svjesna protokola. U intervjuu se pozvala na „konvenciju Džordža Petog ili Džordža Šestog" što bi značilo da će njen sin Arči postati princ „kada Harijev otac postane kralj". Ali ona je dalje rekla da su joj u trudnoći rekli da „žele da promijene pravila za Arčija" kako on ne bi postao princ.

Ona nije iznijela više detalja o ovome, a Bakingemska palata nije komentarisala njene tvrdnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.