NAKON ODLUKE KONGRESA

Bajden o usvojenom planu oporavka: Ovo je historijska pobjeda za Ameriku

Vakcinisanje je jedini način da pobijedimo pandemiju, vratimo privredu na pravi put i da vratimo svoj život i svoje najmilije, rekao je Bajden

Bajden se zahvalio zastupnicima. AFP

A. J.

11.3.2021

Američki Kongres usvojio je jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u historiji SAD vrijedan 1,9 bilijuna dolara. Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) to je nazvao historijskom pobjedom Amerikanaca.


Uprkos protivljenju republikanaca koji osuđuju ekstravagantnu i loše ciljanu potrošnju, demokrati koji imaju većinu u Predstavničkom domu odobrili su zakon s 220 glasova za i 211 protiv.


Bajden se zahvalio predsjednici Doma Nensi Pelosi (Nancy) i ostalim zastupnicima.

- Ovaj prijedlog zakona predstavlja historijsku pobjedu američkog naroda. Sve što se nalazi u Američkom planu za spašavanje rješava stvarne potrebe - uključujući ulaganja za finansiranje našeg cijepljenja. Više vakcina i više mjesta za vakcinisanje. Vakcinisanje je jedini način da pobijedimo pandemiju, vratimo privredu na pravi put i da vratimo svoj život i svoje najmilije - istaknuo je Bajden koji bi zakon trebao potpisati sutra.


Novi plan između ostalog predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program vakcinisanja. Tu je program pomoći u hrani te u stanovanju. Izdvojit će se i 130 milijardi dolara za škole kako bi se učenici mogli što prije vratiti na nastavu.


Demokratski čelnici u Kongresu pozdravili su jedan od najvažnijih zakona desetljeća kao ključan odgovor na pandemiju koja je u SAD ubila više od 528.000 ljudi i obrisala milijune radnih mjesta.

Republikanci smatraju kako je paket preskup i pun rastrošnih progresivnih prioriteta. Misle i kako je najgora faza pandemije prošla te da je ekonomija već na putu oporavka.

- Ovo je jedan od najgorih zakona koje sam vidio. Klasičan primjer napuhane demokratske agende - uzvratio je čelnik republikanske manjine MIč Mekonel (Mitch McConnell), prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.