NJEMAČKA

Nakon skandala sa zaštitnim maskama još jedan zastupnik podnio ostavku

Više poslanika CDU osumnjičeno je da su zaradili na stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski pojedinih firmi

Mark Hauptman. Agencije

Fu. M.

11.3.2021

Konzervativac Mark Hauptman (Hauptmann) danas je postao treći poslanik koji je podnio ostavku u parlamentarnoj grupi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel oko skandala vezanih za nabavku zaštitnih maski.

Hauptman, poslanik iz istočne države Tiringija je rekao da će se odreći mjesta u Bundestagu, potvrđeno je danas iz njegove kancelarije, nakon optužbi da je pomogao kontaktima u Azerbejdžanu oko nabavke maski, prenio je Rojters.

Gnjev oko skandala je izazvao frustraciju Nijemaca, a partija Angele Merkel je na udaru i zbog “nedostatka vakcina protiv kovida, spore distribucije i pretjerane birokratije".

Podrška konzervativcima je opala u pokrajinama Baden-Virtemberg i Rajna-Palatinat, gdje će nedjeljni izbori biti pokazatelj kako ko stoji uoči opštih septembarskih izbora.

Više poslanika CDU osumnjičeno je da su zaradili na stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski pojedinih firmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.