UJEDINJENJE SAVEZNIKA

Glavni cilj saveza koji okuplja Bajden je obuzdati Kinu

Peking u ovome vidi potencijal za vojno okupljanje

Teme sastanka su covid-19 privredna saradnja i klimatska kriza biti teme razgovor. EPA

CNN / b92

12.3.2021

Administracija američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Bidena) ušla je ove godine u Bijelu kuću sa ciljem ujedinjenja saveznika. Cilj je jedan - ograničiti Kinu.

Prvenstveno, SAD žele da spriječe kineske teritorijalne pretenzije u Indo-Pacifiku.

Bajden čini svoj, do sada, najveći korak prema tom cilju, okupljajući na virtualnom skupu lidere saveza Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Indije i Australije, piše CNN.

Peking je ovaj savez nazvao simbolom "toksičnog hladnoratovskog mentaliteta".

Vašington (Washington) je objavio da će covid-19 privredna saradnja i klimatska kriza biti teme razgovora, dok je Nju Delhi (New Delhi) naglasio da će indijski premijer Narendra Modi razgovarati o "slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku" sa Bajdenom, japanskim premijerom Jošihidom Sugom i australijskim premijerom Skotom Morisonom.

Neformalni strateški forum

U tim izjavama nije se spominjala Kina, ali upravo je uspon azijske ekonomske i vojne supersile doveo do oživljavanja Kvada 2017. godine. Kinesko pokazivanje mišića čini da četiri lidera Kvada imaju besane noći uoči najavljenog Samita.

Kvad ili Kvadrilateralni sigurnosni dijalog je neformalni strateški forum, koji ima poluredovne sastanke, razmjenu informacija i vojne vježbe. Iako se ne radi o formalnom vojnom savezu poput NATO-a, neki ga smatraju potencijalnom protiv težom kineskom uticaju i širenju u azijsko-pacifičkom području.

Iako članovi naglašavaju benigne aspekte svoga odnosa, poput nedavne saradnje oko pandemije koronavirusa, potencijal za vojno okupljanje zemalja Kvada nije prošao nezapaženo u Pekingu - i to ne čudi.

Američki admiral Filip Dejvidson (Philip Davison), zapovijednik indopacifičkog zapovjedništva, u utorak je nazvao okupljanje Kvada "dijamantom demokratije" u Indo-Pacifiku. Dejvidson je u utorak rekao kako se nada da će organizacija prerasti u nešto veće, piše CNN.

- Ne samo u pogledu sigurnosti, nego u smislu da bismo mogli da pristupimo globalnoj ekonomiji, ključnim tehnologijama kao što su telekomunikacije i 5G, saradnja na međunarodnom poretku. Toliko toga se može učiniti diplomatski i ekonomski - rekao je Dejvidson.

Uspostavljanje ravnoteže

Četiri saradnika konzervativnog "Hover Instituta" pri Univetzitetu Stenford, među kojima je i bivši američki ministar obrane Džejms Matis (James Mattis), navode da Kvad može imati važnu ulogu u četiri ključna područja, a to su: pomorska sigurnost, sigurnost snabdijevanja namirnicama, tehnologija i diplomatija.

Kada je riječ konkretno o diplomatiji, četvorica stručnjaka kažu da Japan, Indija i Australija imaju dublje odnose i veći uticaj na zemlje Indo-Pacifika nego SAD.

Šta je "utjeha" za Kinu?

- Mnoge zemlje u regiji, posebno jugoistočnoj Aziji, vjerovatno će pozdraviti bližu saradnju među članovima Kvada kako bi se uspostavila ravnoteža s kineskom moći - rekao je Timoti Hit, viši analitičar.

Azijski NATO

Međutim, nema garancija da će se išta od ovoga dogoditi.

Kako podsjeća CNN, inkarnacija Kvada pukla je pod pritiskom Kine 2007. godine.

Peking je tada organizaciju prikazao kao pokušaj opkoljavanja, a mogućnost da će ekonomski uzvratiti  američkim partnerima mogla bi pokolebati njihove čvrste stavove.

Ako Kvad sada pokuša zauzdati Kinu, može se očekivati da će mu se Peking osvetiti, kažu stručnjaci.

- To će vjerovatno donijeti više napetosti s Kinom, uključujući mogućnost ekonomske odmazde protiv Indije, Australije i Japana - rekao je pomenuti stručnjak Hit, napominjući da ove tri zemlje imaju Kinu kao najvećeg trgovinskog partnera.

No, on ukazuje da je Kvad daleko od jedinstvenog fronta. Pukotine između članova mogu biti utjeha za Kinu.

- Kvad i dalje ostaje neformalno okupljanje, sa vrlo malo institucionalne okosnice. U tom smislu, Kvad definitivno nije azijski NATO - rekao je Hit.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.