ŠOK IZ BRISELA

Evropski Covid-pasoši važit će samo za vakcine odobrene u EU

Covid-pasoši bit će dostupni u digitalnom i papirnom formatu

A. Ka. / Blic.rs

Covid pasoši

Foto: Ilustracija


Prijedlog za uvođenje takozvanih Covid-pasoša za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti predložen 17. marta, važit će samo za vakcinisanje vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za ljekove (EMA). Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta.

Ilva Johanson, komesar za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, potvrdila je ove navode u petak navečer nakon što ih je izvor iz Brisela otkrio "Juronjuzu" nekoliko sati ranije.

Odobrili vakcine

Izvor tvrdi da je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane vakcinama drugih proizvođača, ali da licencirani putni sertifikat o vakcinaciji neće dobiti ukoliko vakcina nije od odobrenog proizvođača.

Evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Pfizer, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson.

Sertifikati o vakcinaciji važit će do kraja pandemije koronavirusa, rekao je izvor, dodajući da će kretanje unutar bloka za one koji nisu primili vakcinu i dalje biti moguće iz testove i karantin.

Covid-pasoši bit će dostupni u digitalnom i papirnom formatu.

Rejnders je u četvrtak ukazao da su zaštita podataka i moguća diskriminacija i dalje ključni problemi za EK, koja je zadužena za izradu prijedloga Covid-pasoša. Ali informacije koje su procurile u petak pokazuju da je fokus ipak na izboru vakcine.

Rejnders želi da ubrza usvajanje prijedloga u Evropskom parlamentu, što bi omogućilo da Covid-pasoši postanu "obavezujući instrument" za sve države članice prije ljeta.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da bi tehnički bilo moguće za tri mjeseca razviti Covid-pasoše, koji bi pokazivali da li je osoba vakcinisana, negativno testirana ili je imuna nakon preležane bolesti, ali da se prvo moraju riješiti mnoga "politička pitanja".

Podržavaju sistem

Covid-pasoši bi pomogli ponovnom uspostavljanju međunarodnig putovanja i vjerovatno spriječili još jednu katastrofalnu ljetnu sezonu, jer turistička i ugostiteljska industrija i dalje trpi posljedice antipandemijskih mjera.

Zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Italije, podržavaju takav sistem, ali mnogi njihovi sjeverni partneri iz EU, poput Njemačke, imaju rezerve oko uvođenja takvih sertifikata.

NA VRH

Podijeli članak na