ZBOG RASPODJELE VAKCINA

Plenković i pet premijera poslali pismo šefovima EU: "Nastavi li se tako..."

Pristali smo udružiti snage u ovom pothvatu jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što niko u EU neće biti zaštićen od koronavirusa prije nego što svi budu zaštićeni, navodi se u dopisu

N. Aj. / Index.hr

Pismo potpisuje i premijer Hrvatske Andrej Plenković

Foto: Arhiv


Zajedno se već više od godinu borimo protiv širenja pandemije koronavirusa, te smo zajedno zaključili da će cjepivo biti prekretnica ​​u ovoj borbi.

U tom kontekstu želimo ponoviti zahvalnost vama i vašim timovima na neumornom trudu da osigurate, poboljšate i ubrzate isporuku cjepiva za sve građane Evrope u izazovnim okolnostima.

Pristali smo udružiti snage u ovom pothvatu jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što niko u EU neće biti zaštićen od koronavirusa prije nego što svi budu zaštićeni.

Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno vakcina  protiv Covida-19 svim članicama EU, malima ili velikima, također je stvar evropske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Evropskog vijeća 21. januara Šarl je u tom smislu također izjavio da su "lideri potvrdili da bi cjepiva trebala biti distribuirana istovremeno i to na temelju principa pro rata".

Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomjerno i ne slijede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko sedmica, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu evropske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama cijepljenja zajedno, na takozvanim "danima cijepljenja" krajem decembra i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za cijelu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Šarl, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je prije moguće - stoji u saopćenju koje potpisuju austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjanis Karinš i slovenski premijer Janez Janša.

NA VRH

Podijeli članak na