ZBOG RASPODJELE VAKCINA

Plenković i pet premijera poslali pismo šefovima EU: "Nastavi li se tako..."

Pristali smo udružiti snage u ovom pothvatu jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što niko u EU neće biti zaštićen od koronavirusa prije nego što svi budu zaštićeni, navodi se u dopisu

Pismo potpisuje i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Arhiv

N. Aj. / Index.hr

13.3.2021

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković se pridružio premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je danas upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (Leyen) i predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Majklu (Charlesu Michelu).

Kako bi sve države EU postigle svoje ciljeve vakcinacije za drugo tromjesečje, predsjednik Vijeća EU Šarl Majkl trebao bi održati samit "što je prije moguće", navodi se u pismu premijera.

Zajedno se već više od godinu borimo protiv širenja pandemije koronavirusa, te smo zajedno zaključili da će cjepivo biti prekretnica ​​u ovoj borbi.

U tom kontekstu želimo ponoviti zahvalnost vama i vašim timovima na neumornom trudu da osigurate, poboljšate i ubrzate isporuku cjepiva za sve građane Evrope u izazovnim okolnostima.

Pristali smo udružiti snage u ovom pothvatu jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što niko u EU neće biti zaštićen od koronavirusa prije nego što svi budu zaštićeni.

Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno vakcina  protiv Covida-19 svim članicama EU, malima ili velikima, također je stvar evropske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Evropskog vijeća 21. januara Šarl je u tom smislu također izjavio da su "lideri potvrdili da bi cjepiva trebala biti distribuirana istovremeno i to na temelju principa pro rata".

Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomjerno i ne slijede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko sedmica, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu evropske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama cijepljenja zajedno, na takozvanim "danima cijepljenja" krajem decembra i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za cijelu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Šarl, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je prije moguće - stoji u saopćenju koje potpisuju austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjanis Karinš i slovenski premijer Janez Janša.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.