ODLUKA EVROPSKE UNIJE

Predstavljanje pasoš-potvrde o vakcinaciji unutar EU bit će 17. marta (ISPRAVLJENO)

Važit će samo za vakcinu čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove

N. Aj.

Pasoš-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru

Foto: Ilustracija


Prijedlog za uvođenje pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude predstavljen 17. marta i važit će samo za vakcinu čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Jlva Johanson (Ylva Johansson).

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a, kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom ili ako pristanu na karantin.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Rejndirs (Reynders) je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su "Pfizer/BioNtech", "AstraZeneca", "Moderna" i "Johnson&Johnson".

Pasoš-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantin se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uvjerenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

Napominjemo da smo prvobitno objavili da pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta. Taj podatak u tekstu smo ispravili, jer je, kako je bilo najavljeno, 17. marta predstavljen prijedlog za uvođenje pasoš-potvrda o vakcinaciji.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na