ZBOG NACIONALNE SIGURNOSTI

Šri Lanka najavila zabranu burki i zatvaranje islamskih škola

Ministar za javnu sigurnost Sarat Verasekara je izjavio da je 12. marta potpisao dokument kojim od vlade traži da se zabrane burke

Šri Lanka je 2019. privremeno zabranila burke, poslije bombaških napada. Ilustracija

N. Aj.

13.3.2021

Šri Lanka najavila je 13. marta planove za zabranu nošenja burki i zatvaranje više od hiljadu islamskih škola, medresa, a kao razlog za te mjere je navedena nacionalna sigurnost.

Ministar za javnu sigurnost Sarat Verasekara je izjavio da je 12. marta potpisao dokument kojim od vlade traži da se zabrane burke.

Naveo je da muslimanske žene i djevojčice na Šri Lanki nisu nosile burke ali da je to "u posljednje vrijeme znak vjerskog ekstremizma".

Ta ostrvska zemlja je 2019. privremeno zabranila burke, poslije bombaških napada na crkve i hotele na Uskrs, kada je poginulo više od 260 ljudi.

Za napade su okrivljene dvije lokalne islamske grupe koje su proglasile vjernost militantnoj organizaciji takozvanoj Islamskoj državi.

Verasekara je rekao i da će biti zatvoreno i više od 1.000 medresa jer nisu registrirane kod nadležnih organa i ne slijede državnu obrazovnu politiku.

Muslimani čine oko devet posto stanovništa od 22 miliona stanovnika Šri Lanke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.