SKANDAL

Glavni urednik njemačkog "Bilda" povukao se s funkcije nakon optužbi više žena za uznemiravanje

Sumnja se, navodi se u istrazi lista „Der Spiegel“, da je unaprijeđivao pripravnice s kojima je ljubovao, a zatim ih uklanjao, pa i otpuštao

Rajhelt zatražio da se privremeno razriješi dužnosti. Agencije

Hina

14.3.2021

Glavni urednik njemačkog dnevnog lista „Bild“, Julian Rajhelt (Reichelt), protiv kojeg se vodi interna istraga nakon optužbi više žena, zatražio je da se privremeno povuče s dužnosti, saopćila je u subotu grupacija Aksela (Axela) Springera, prenosi Hina.

Protiv Rajhelta postoji više internih prijava za uznemiravanje i zloupotrebu položaja.

-Kako bismo rasvijetlili stvar i ne bismo opterećivali rad uredništva, zatražio je od upravnog vijeća da ga se privremeno razriješi dužnosti dok se optužbe ne preispitaju - ističe se u saopćenju grupacija u čijem je vlasništvu najveći njemački dnevnik, dodajući da mu je zahtjev odobren.

Grupacija je nakon prijava odlučila pokrenuti istragu protiv 40-godišnjeg glavnog urednika za "moguće nepoštovanje" vrijednosti i pravila lista. Istraga je povjerena jednom advokatskom uredu.

Sumnja se, navodi se u istrazi lista „Der Spiegel“, da je unaprijeđivao pripravnice s kojima je ljubovao, a zatim ih uklanjao, pa i otpuštao. Zaposlenice su prije nekoliko mjeseci upozorile upravu, ali je ona čekala s provjerom pritužbi protiv svemoćnog glavnog urednika tabloida, navodi ovaj list.

Rajhelt "odbacuje optužbe", dodaje grupacija u saopćenju.

"Istraga nije završena", napominje njemačka grupacija koja "još ne želi iznositi pojedinosti o postupku i o optužbama".

Bild, osnovan 1952., s tiražom oko dva miliona primjeraka, najprodavaniji je njemački dnevnik zahvaljujući temama kao što su crna hronika, sport i novosti o slavnima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.