KORONAVIRUS

Obustava vakcinisanja u Njemačkoj mjera predostrožnosti iz AstraZenece kažu "nema razloga za zabrinutost"

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili kako je AstraZeneca odlična vakcina u borbi protiv koronavirusa i da nema razloga da se ne koristi

Svi prijavljeni slučajevi će biti istraženi. Anadolija

Anadolija

15.3.2021

Njemačka vlada saopćila je da privremeno obustavlja upotrebu vakcine AstraZeneca protiv koronavirusa zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima nakon vakcinacije, prenosi Anadolija.

Ministarstvo zdravstva navelo je da je odluka donesena kao "mjera predostrožnosti" i po savjetu njemačkog nacionalnog regulatora vakcina, Instituta Paul Ehrlih (Paul Ehrlich), koji je pozvao na daljnju istragu slučajeva.

Istražiti slučajeve

Nekoliko drugih evropskih zemalja privremeno je zaustavilo upotrebu vakcine AstraZeneca kako bi istražilo slučajeve krvnih ugrušaka koji su se dogodili nakon vakcinacije.

Prethodno su privremenu suspenziju upotrebe vakcina AstraZeneca izdale i vlasti Norveške, Danske, Islanda, Rumunije, Italije, Irske i Bugarske.

AstraZeneca je navela da nema razloga za zabrinutost zbog vakcine i da je manje prijavljenih slučajeva tromboze kod onih koji su primili vakcinu nego generalno u populaciji.

Njemačka iskoristila 1,35 miliona doza

Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija također su naveli da dostupni podaci ne sugeriraju da je vakcina uzrokovala ugruške i da bi ljudi trebali i dalje biti imunizirani.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, Njemačka je primila nešto više od tri miliona doza vakcine AstraZeneca, a do sada je koristila samo 1,35 miliona doza.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije je kazao kako su upoznati s činjenicom da neke zemlje zabranjuju upotrebu vakcina AstraZeneca i da su u toku daljnja ispitivanja.

Iz WHO-a su također poručili kako je AstraZeneca odlična vakcina u borbi protiv koronavirusa, baš kao i ostale razvijene vakcine te vrste i da nema razloga da se ne koristi. Također su poručili da je u svijetu implementirano više od 355 miliona doza različitih anticovid vakcina i da nije potvrđen niti jedan smrtni slučaj izazvan vakcinacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.