AMERIKA

Srbijanac sa FBI liste terorista uhapšen na jugu SAD

Kako se navodi, tri osobe su iz Jemena, a četvrta je iz Srbije, potvrdila je Agencija za carinu i zaštitu granice

Hapšenja u Americi. Ilustracija

A. Ka. / Telegraf.rs

17.3.2021

Četiri osobe sa liste terorista FBI uhapšene su na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država od oktobra prošle godine, javljaju američki mediji.

Kako se navodi, tri osobe su iz Jemena, a četvrta je iz Srbije, potvrdila je Agencija za carinu i zaštitu granice, a javlja Axios.

Lista terorista sadrži imena osoba za koje se "zna ili se osnovano sumnja da su umješane u terorističke aktivnosti, piše u izvještaju.

Ovo otkriće usljedilo je pošto su članovi Republikanske partije u ponedjeljak posjetili granicu na jugu i kazali da osumnjičeni teroristi koriste taj prolaz zajedno sa na desetine hiljada migranata koji obično dolaze iz Meksika i Centralne Amerike.


- Individue koje imamo na našoj listi za terorizam sada počinju da koriste južnu granicu. Moramo da se probudimo - kazao je član Republikanske partije Džon Katko, a prenosi "New York Post".

U posljednje dvije godine manje od četiri osobe sa liste terorista uhapšene su na granici, kaže neimenovani izvori za Axios. Kako se navodi, šest osoba iz Jemena i Bangladeša uhapšeno je 2018. godine.

U izvještaju stoji da je u 2017. godini više od 3.700 ljudi sa liste zaustavljeno od strane Ministarstva unutrašnje bezbjednosti i to uglavnom na aerodromima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.