USKORO POČINJE SUĐENJE

Optužen zbog jezivih prijetnji: Ubit ću Bajdena, Pelosi i Vitmer

Prijetio je da će vatrenim oružjem ubiti američkog predsjednika

A. Ka. / Jutarnji list

Džo Bajden

Foto: Agencije


Amerikanac je optužen za terorizam u Mičigenu (Michiganu) jer je prijetio da će ubiti predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) i demokratske dužnosnike, saopćile su u utorak pravosudne vlasti te savezne države na sjeveru Sjedinjenih Država.

Džošua Doktor (Joshua Doctor, 21) objavio je u januaru niz komentara na platformi iFunny. Prijetio je da će vatrenim oružjem ubiti američkog predsjednika, čelnicu demokrata u Kongresu Nensi (Nancy) Pelosi i demokratsku guvernericu Mičigena Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer) nazivajući se "katalizatorom" nove američke revolucije, rekla je glavna advokatica te države Dana Nesel (Nessel) u saopćenju.

Usto je na svom mobitelu imao informacije o izradi bombe i o tome gdje nabaviti potreban materijal, navodi se u saopćenju.

Optužen je za terorističku prijetnju i upotrebu kompjutera radi počinjenja krivičnog djela, što su dvije tačke optužnice za koje može dobiti 20 godina zatvora za svaku.

U utorak se predao vlastima, a 8. aprila se treba pojaviti pred sudcem.

Američka vlada je krajem januara objavila službeni izvještaj u kojemu prvi put upozorava na domaću terorističku prijetnju, napose na "ekstremiste" koji dolaze iz redova političkih protivnika Bajdena.

Demokratski predsjednik je obećao da će "pobijediti bjelački rasizam i domaći terorizam" u svom inauguracijskom govoru 20. juanuara.

Vitmer je još lani bila na meti omanje skupine krajnje desnice koja ju je planirala oteti i "suditi" joj za veleizdaju zbog uvođenja restriktivnih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Više o temi Joe Biden

IZVJEŠTAJ AMERIČKIH SLUŽBI
Trampovi saradnici sarađivali su s Rusijom tokom izbora u SAD-u
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na