ZELENI CERTIFIKAT

Evropska komisija objašnjava da li uvođenje covid-pasoša ograničava ulazak u EU zemljama koje nisu članice

Digitalni zeleni certifikat pruža pouzdan dokaz o vakcinaciji

Evropska komisija: Pravila prihvaćanja dokaza o vakcinaciji bila bi ista kao za EU državljane. Ilustracija

Fena

19.3.2021

Digitalni zeleni certifikat je namijenjen da se olakša putovanje unutar Evropske unije. Prijedlozi uključuju, također, instrumente za polagano ponovno otvaranje prema svijetu, rečeno je iz sjedišta Evropske komisije u Briselu u odgovoru na pitanje da li uvođenje tzv. covid-pasoša za zemlje koje nisu članice EU ograničava njihov ulazak u EU bez obzira na postojanje bezviznog režima.

- Kao što možda znate, putovanja u Evropsku uniju koja nisu esencijalna su ograničena za većinu zemalja izvan EU, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Državljanin zemlje izvan EU koji možda putuje u EU može dobiti digitalni zeleni certifikat. On može zatražiti digitalni zeleni certifikat od države članice u koju putuje, pružajući sve neophodne informacije, uključujući pouzdan dokaz o vakcinaciji. Država članica bi onda procijenila da li je pouzdan dokaz pružen i odlučila da li izdati digitalni zeleni certifikat - pojasnili su.

Srednjeročno, kad je Evropska komisija zadovoljna da treća zemlja izdaje certifikate u skladu s međunarodnim standardima i sistemima koji su interoperabilni s EU sistemom, Komisija može izdati "odluku o adekvatnosti" putem implementirajućeg akta na osnovu predložene regulative. Tada, takvi certifikati treće zemlje bili bi prihvaćeni pod istim uvjetima kao digitalni zeleni certifikati.

Fenini sagovornici su, također, upitani kakav će biti status državljana BiH i drugih zemalja koji su, ili će biti vakcinisani, vakcinama iz Rusije ili Kine, te mogu li oni računati na slobodan ulazak uzemlje EU.

- U oba slučaja važno je naglasiti da bi pravila prihvaćanja dokaza o vakcinaciji bila ista kao za EU državljane: vakcine koje su dobile autorizaciju za EU tržište trebaju biti prihvaćene, ali države članice mogu odlučiti da li će osim toga prihvatiti druge vakcine - rečeno je iz Evropske komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.