ISTRAŽIVANJE

Finska četvrtu godinu zaredom najsretnija zemlja svijeta, Slovenci i Srbi znatno sretniji od Bosanaca i Hercegovaca

Kao i obično vrh liste zauzimaju zemlje evropskog sjevera

Helsinki: Glavni grad Finske. Agencije

A. M.

19.3.2021

Finska je, uprkos pandemiji koronavirusa, odbranila naslov najsretnije države na svijetu i zauzima prvo mjesto UN-ove liste četvrtu godinu zaredom, a Bosna i Hercegovina je 64. među 149 zemalja, objavljeno je u petak uoči Svjetskog dana sreće, prenosi SEEbiz.eu.

Za autore to nije "nikakvo iznenađenje" te ističu da je Finska uvijek bila vrlo visoko plasirana na temelju mjera međusobnog povjerenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencije u vrijeme pandemije koronavirusa.

Finsku vodi premijerka Sana Marin (Sanna) i ta zemlja je jedna od 23 država obuhvaćenih istraživanjem kojima upravlja žena.

Finci su "nastojali uskladiti politiku s opštim osjećajem blagostanja", navode autori.

Lista sreće temelji se na statističkim podacima Gallupovog istraživanja o tome koliko se sami građani osjećaju sretnima.

U svijetu je pandemija koronavirusa odnijela dva miliona života u 2020. i to je gotovo četiri posto više u odnosu na redovnu smrtnost u godini.

Indeks sreće temelji se na faktorima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vijek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i privrednim subjektima.

Kao i obično vrh liste zauzimaju zemlje evropskog sjevera pa Finsku slijede Danska, Švicarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, Luksemburg, te Novi Zeland izvan Evrope, a na 10. mjestu je Austrija.

Bosna i Hercegovina je na 64. mjestu, Hrvatska je zauzela 60., Crna Gora 72. te Makedonija na 94. mjesto.

Daleko bolje rangirane su Slovenija na 29. mjestu, a Kosovo je na 33. te Srbija na 48. mjestu.

Sjedinjene Države svrstane su na 20. mjesto, Rusija je 77., Kina 85., a Indija na 140. mjestu.

Dno ljestivce od 149 država obuhvaćenih statistikom zauzimaju Ruanda, Zimbabve i Afganistan.

Izvještaj proveden za UN-ovu mrežu SDSN (Sustainable Development Solutions Network), objavljen je uoči Svjetskog dana sreće koji se slavi u subotu, 20. marta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.