VELIKA BRITANIJA

Ruski ambasador: Odnosi između Londona i Moskve praktički su mrtvi

Britanska vlada odlučila je, prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, povećati broj nuklearnih bojevih glava sa 180 na 260, što je porast od oko 45 posto

Boris Džonson. EPA

A. Ka. / Index.hr

21.3.2021

Politički odnosi između Londona i Moskve "praktički su mrtvi", rekao je ruski ambasador u Londonu nakon što je britanska vlada provela stratešku analizu u pogledu obrane Velike Britanije, zaključivši da Rusija predstavlja veliku prijetnju za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Britanska vlada odlučila je, prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, povećati broj nuklearnih bojevih glava sa 180 na 260, što je porast od oko 45 posto i maksimalna je gornja granica koja smije biti na zalihama.

Odluka je donesena nakon pomne strateške analize na području sigurnosti, obrane i vanjske politike, koja je objavljena u utorak.

Kontroverzna promjena smjera

Ova kontroverzna promjena smjera, nakon što se London 2010. obvezao da će smanjiti količinu bojevih glava i prije dogovorenog roka koji se odnosi na sredinu 2020-ih, opravdava se "sve većim brojem tehnoloških i doktrinarnih prijetnji", stoji u britanskom dokumentu.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) ukinuo je postavljenu granicu te je rekao da će se broj povećati na maksimalnih 260 bojevih glava. U intervjuu za radio LBC ruski ambasador Andrej Kelin rekao je da takav potez predstavlja "veliko iznenađenje".

- Povećavate broj bojevih glava za 40 posto, pa to je kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja - rekao je.

Kelin smatra kako nema nikakvog opravdanja da se Rusija predstavlja kao "neposredna prijetnja" te da se te optužbe "svode" na trovanje novičokom bivšega dvostrukog agenta Sergeja Skripala 2018. godine u južnome engleskom gradu Salisburyju. Kelin smatra da takvim optužbama nedostaje "temeljne komponente ili informacija".

Kremlj je uvijek negirao bilo kakvu umiješanost u aferu, no ona je ipak rezultirala valom unakrsnog protjerivanja diplomata između Londona i njegovih saveznika s jedne strane i Moskve s druge strane u razmjerima bez presedana od kraja hladnoga rata.


Odnosi s Rusijom su uništeni

- U strateškoj analizi britanske vlade Rusija se 14 puta spominje kao ozbiljna prijetnja za Veliku Britaniju, no ne postoji ni jedan dokaz ili objašnjenje za takvu formulaciju - rekao je Kelin, pojasnivši da je Moskva više puta dosad bezuspješno Londonu nudila razgovor o temama poput kibernetičke sigurnosti.

Ruski je veleposlanik kazao da je stav britanske vlade "uništio" temeljne odnose s Rusijom. "Održavamo ih uglavnom na ekonomskom i kulturnom polju, no kada je posrijedi politika, ti su odnosi praktički mrtvi", rekao je.

Reagiravši na izjave ruskog veleposlanika, glasnogovornik britanske vlade je kazao da Britanija "može bolje zaštititi vlastitu državu i njezine NATO-ove saveznike daljnjom primjenom politike minimalnog, vjerodostojnog i neovisnog nuklearnog odvraćanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.