REAGOVAO PREMIJER

Australiju potresa skandal nakon objave snimka navodnog silovanja u parlamentu

Bivša službenica Britani Higins izjavila da se plašila gubitka posla nakon navodnog seksualnog zlostavljanja

Higins: Bila među ndemonstrantima. Agencije

Avaz.ba

23.3.2021


Australiju potresa skandal koji se desio u institucijama vlasti, a zbog kojeg je ponovo aktuelizirano pitanje statusa žena u društvu. Objavljen je videosnimak na kojem se vidi seksualni odnos uposlenika u parlamentu, nakon čega je otpušten jedan službenik.

Seksualni odnos se desio na stolu jedne parlamentarke, što je australski premijer Skot Morison (Scott Morrison) iz Liberalne stranke nazvao odvratnim.

Ovo se desilo nakon što je bivša službenica Britani Higins (Brittany Higgins) izjavila da se plašila gubitka posla nakon navodnog seksualnog zlostavljanja.

Tvrdi da je u martu 2019. godine silovao stariji kolega te da je osjećala pritisak da zlostavljanje ne prijavi policiji.

Ovo je za posljedicu imalo proteste nekoliko hiljada ljudi protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena u Australiji.


Demonstracije u Australiji. Agencije

Snimak je objavio bivši vladin službenik koji je istakao da je za seksualni odnos korišten prostor za molitvu te da su u parlament čak dovođeni i seksualni radnici. Dešavanja je nazvao kulturom u kojoj muškarci misle da mogu raditi sve što žele. Poručio je da su pojedine njegove kolege moralno kapitulirale.

Osim što je ovo nazvao odvratnim, premijer Morison je kazao da je šokiran.

"Ovu kuću moramo dovesti u red. Politiku moramo staviti po strani, te moramo prepoznati, priznati i popraviti ovaj problem", rekao je.

Ranije je odbio da se susretne s demonstrantima, zbog čega je kritikovan. Tražio je od njih da se sastanu u parlamentu, ali su to odbili poručivši mu da se ne žele sastajati iza zatvorenih vrata.

U međuvremenu se s optužbama za seksualno zlostavljanje suočava i bivši glavni državni tužilac Kristijan Porter (Christian). On optužbe za navodno silovanje iz 1988. poriče. Policija je zatvorila istragu protiv njega jer nije imala dovoljno dokaza.

Ministrica Linda Rejnolds (Reynolds), koja je bila naredređena bivšoj službenici Higins, je morala Higins uputiti izvinjenje i platiti joj novčanu odštetu, jer ju je nazvala "lažljivom kravom".

Pojedini smatraju da je vlast presporo i neučinkovito reagovala na optužbe za seksualno zlostavljanje u institucijama vlasti. U opozicionoj Laburističkoj stranci su obećali da će preispitati svoju kulturu djelovanja nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u njihovoj stranci, objavio je BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.