LIST "LA STAMPA" TVRDI

"AstraZeneca" u Italiji sakrila 30 miliona doza vakcina!

Riječ je o vakcinama koje su bila namijenjene Velikoj Britaniji

Iz "AstraZenece" se nisu oglasili o ovom slučaju. AFP

A. J.

24.3.2021

"AstraZeneca" skriva 30 miliona vakcina u Italiji, piše na naslovnoj stranici dnevni list "La Stampa".

Riječ je o vakcinama koje su bila namijenjene Velikoj Britaniji, ali su ih italijanske vlasti otkrile u istrazi koju je predložila Evropska komisija.

Riječ je velikom kontingentu vakcina koje bi mogle dovesti do prekretnice kad je riječ o vakcinisanju i na Otoku i na kontinentu. To je gotovo dvostruko više nego što je EU dosad primila od "AstraZenece" (16,6 miliona doza), dok bi Londonu to omogućilo da gotovo 15 miliona stanovnika dobije drugu dozu vakcine.


Brisel je već početkom marta zaustavio jednu pošiljku vakcina istog proizvođača Australiji. Sada u EK tumače da su dosad dobili 70 miliona doza vakcina, dok je 41,5 miliona iz Evrope izvezeno u 33 države: četvrtina tog broja je otišla u Britaniju. I zato pozivaju sve partnere da budu “susretljivi, transparentni i otvoreni kao što smo mi”.


- Očekivali smo isporuke u stotinama (miliona), a ne primamo ni četvrtinu - rekla je u utorak zastupnicima Evropskog parlamenta i glavna pregovaračica Komisije za vakcine Sandra Galina (Gallina).


- Razgovarali smo s državama članicama i, naravno, namjeravamo nešto poduzeti, jer ovo je stvarno pitanje koje se ne može ostaviti bez konzrole. Upotrijebit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju da dobijemo vakcine - kazala je.

Iz "AstraZenece" se nisu oglasili o ovom slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.