KORONAVIRUS

Pfizer: Uz ograničenja izvoza vakcina u EU svi gubitnici

Sa zabrinutošću posmatramo ovaj nedavni razvoj događaja, naveli su

Evropska komisija je predložila principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume za izvoz vakcina. Agencije

A. K.

25.3.2021

U kompaniji Pfizer smatraju da bi ograničenja izvoza Evropske unije za vakcine protiv koronavirusa dovele do situacije u kojoj svi gube, uključujući i države članice.

- Sa zabrinutošću posmatramo ovaj nedavni razvoj događaja. Naš menadžment je u kontaktu sa EU, imamo jasan stav - ne odobravamo nova ograničenja, to je situacija u kojoj svi gube - izjavila je danas direktorka Pfizera za Švajcarsku Sabina Bruknar na konferenciji za novinare švajcarske vlade, prenosi Rojters.

Evropska komisija je predložila principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti pri donošenju odluke za odobravanje izvoza vakcina.

Prema saopćenju koje je izdala Komisija, cilj ove mjere je da se građanima EU obezbijedi pravovremeni pristup vakcinama, navodi agencija.

Otkako je Evropska komisija u januaru uvela nadzor izvoza vakcina, odobreno je 380 zahtjeva, samo je u Italiji bila zaustavljena jedna isporuka namijenjena Australiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.