VELIKO ISTRAŽIVANJE

Jedna doza vakcine "Pfizer" pokreće imunološki odgovor organizma

Autor studije Thushan de Silva s Univerziteta Sheffield izjavio je da je kod onih koji su preležali Covid-19, odgovor na infekciju efikasan i u slučaju mutiranih, novih varijanti koronavirusa

Vakcina omogućava zaštitu. Ilustracija

A. Ka.

26.3.2021

Istraživanjem, u kojem je učestvovalo 237 osoba, ustanovljeno je da se kod onih koji su već preležali Covid-19, javlja snažniji imunološki odgovor T-ćelija na virus.

Samo jedna doza vakcine kompanije "Pfizer" pokreće imunološki odgovor organizma sličan onome koji tijelo generira nakon infekcije i omogućava zaštitu od različitih sojeva virusa za ljude koji su preležali Covid-19, pokazuju rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Istraživanjem objavljenim u petak, obuhvaćeno je 237 ljudi i ustanovljeno je da se kod onih koji su već preležali Covid-19, javlja snažniji imunološki odgovor T-ćelija na virus.


Taj odgovor čak je šestostruko jači nego kod onih koji nisu bili zaraženi, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Autor studije Thushan de Silva s Univerziteta Sheffield izjavio je da je kod onih koji su preležali Covid-19, odgovor na infekciju efikasan i u slučaju mutiranih, novih varijanti koronavirusa, kao što je varijanta iz Južne Afrike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.