OBAVJEŠTAJNI PODACI

Američki obavještajci upozorili Bidena da bi talibani mogli preuzeti Afganistan

Bijela kuća odbila je komentirati

Džo Bajden: Hoće li povući američku vojsku. Agencije

Hina

27.3.2021

Američke obavještajne agencije upozorile su vladu predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da bi talibani mogli zauzeti veći dio Afganistana unutar dvije do tri godine ako se američka vojska povuče prije nego što se postigne sporazum o raspodjeli moći između zaraćenih strana.


Takvo preuzimanje bi potencijalno dopustilo Al-Kaidi da se ponovno ukorijeni u Afganistanu, izvijestio je New York Times, citirajući anonimne američke dužnosnike.


Predsjednik Joe Biden odlučuje treba li 1. maja povući 3.500 američkih vojnika, što je rok dogovoren u sporazumu s talibanima u februaru 2020., pod administracijom njegovog prethodnika, Donalda Trampa.


Neki američki dužnosnici koji se zalažu za ostanak američke vojske u Afganistanu koriste obavještajna izvješća kao argumente da bi vojnici trebali ostati u Afganistanu i nakon tog roka, rečeno je u Timesu, a prenosi Reuters. 


Bijela kuća odbila je komentirati.


Povjerljiva obavještajna procjena pripremljena je prošle godine u svrhe Trampove administracije.


Biden je u četvrtak na svojoj prvoj konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao da će biti teško ispuniti zadani rok, što također podrazumijeva odlazak oko 7.000 vojnika zemalja saveznica.


U isto vrijeme, Bajden je rekao da "ne može zamisliti" da američka vojska bude u Afganistanu i sljedeće godine.


Talibani su petak rekli da će nastaviti s neprijateljskim aktivnostima prema stranim snagama ako vojska ostane i nakon isteka tog roka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.