PROBLEMI

Najaktivniji vulkan u Indoneziji opet eruptirao

Merapi se nalazi na planini između Yogyakarte i središnje Jave na visini od 2.968 metara i najaktivniji je od oko 500 vulkana u Indoneziji

Vulkan u Indoneziji Merapi. Anadolija

Anadolija

27.3.2021

Najaktivniji vulkan u Indoneziji Merapi izbacuje pepeo i dim u najnovijoj od nekoliko erupcija za manje od dvije nedjelje, javlja Anadolu Agency (AA).

Vulkan Merapi na ostrvu Java eruptirao je dva puta šaljući vulkanski materijal do 1.200 metara u zrak, što je dovelo do pada pepela u nekoliko sela, rekao je glasnogovornik Agencije za ublažavanje katastrofa Sutopo Purwo Nugroho.

On je naveo da nivo upozorenja nije povećan i da se ne očekuje nove erupcije u skorijoj budućnosti. Zbog erupcije Merapija 11. maja stanovnici obližnjih mjesta sklonili su se u sigurnije oblasti, a letovi u zračnoj luci Adi Sucipto u Yogyakarti nisu bili ometani erupcijama.

Merapi se nalazi na planini između Yogyakarte i središnje Jave na visini od 2.968 metara i najaktivniji je od oko 500 vulkana u Indoneziji. Njezina posljednja velika erupcija u 2010. godini odnijela je život 347 osobe i uzrokovala evakuaciju 20.000 lokalnih stanovnika.

Indonezija je arhipelag s 240 miliona stanovnika koji je sklon potresima i vulkanskom djelovanju, jer je smješten duž Tihog oceana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.