IZRAZILE NEZADOVOLJSTVO

Hiljade Turkinja protestiralo nakon odluke Erdoana o istupanju iz Istanbulske konvencije

Turska je bila među prvim potpisnicima te konvencije, a žene sada upozoravaju da im je sigurnost ugrožena

A. M.

Žene upozoravaju da im je sigurnost ugrožena

Foto: Agencije


Nekoliko hiljada žena protestovalo je danas na ulicama Istanbula tražeći od vlade da povuče odluku o istupanju iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma protiv porodičnog nasilja.

Turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) zaprepastio je javnost objavivši da se Turska povlači iz Istanbulske konvencije, konvencije Vijeća Evrope dane na potpisivanje u Istanbulu 11. maja 2011. godine.

Turska je bila među prvim potpisnicima te konvencije, a žene sada upozoravaju da im je sigurnost ugrožena Erdoanovom odlukom da iz nje istupi.

Uz veliko policijsko osiguranje, prosvjednice su se okupile na obali mašući ljubičastim zastavama i izvikujući slogane kao što je “Ubistva žena su politička”. Na jednom transparentu je pisalo “Zaštitite žene, ne počinitelje nasilja”.

- Istupanje iz Istanbulske konvencije katastrofa je za milione žene i djece koji žive u ovoj zemlji - rekla je direktorica Amnesty International Turkey Ece Unver, pozivajući vladu da povuče odluku.

Podaci WHO

Podaci WHO-a pokazuju da je nasilje od partnera doživjelo 38 posto žena u Turskoj, u odnosu na 25 posto u Evropi.

Procijenjena stopa ubistava žena u Turskoj, za šta ne postoje službeni podaci, otprilike se utrostručila u zadnjih deset godina, po podacima jedne organizacije za monitoring.

Erdoanovi ljudi tvrde da konvencija “potkopava porodične strukture”

Ove je godine do sada ubijeno 87 žena ili su umrle u sumnjivim okolnostima.

- Nećemo odustati. Bit ćemo ovdje dok ne povratimo svoju slobodu i konvenciju. Nećemo odustati od konvencije - poručila je studentica Selin Asarlar Celik.

Konzervativci u Erdoanovoj Stranci pravde i razvoja (AKP) ističu da konvencija, koja naglašava jednakost spolova i zabranjuje diskriminaciju na osnovi seksualne orijentacije, potkopava porodične strukture i potiče nasilje.

Dužnosnici su ove sedmice naglasili da će domaći zakoni štititi žene u Turskoj, a ne strani sporazumi.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na