SATELIT GOKTURK-1

Satelitski snimci pokazuju zaglavljeni kontejnerski brod u Sueckom kanalu

Zbog ogromne težine i veličine nasukanog broda, spasilačka operacija se provodi kombiniranim aktivnostima tegljača, otkopavanjem pijeska sa dna i uklanjanjem kontejnera kako bi se brod rasteretio i olakšao

Anadolija

28.3.2021

Snimci turskog satelita. Anadolija

Turski posmatrački satelit Gokturk-1 zabilježio je fotografije zaglavljenog kontejnerskog broda koji se nasukao u utorak u Sueckom kanalu nakon što ga je zatekao jak vjetar i oluja, javlja Anadolu Agency (AA).


Na fotografijama koje je satelit zabilježio jasno se može vidjeti iz ptičje perspektive kako se brod "Ever Given" popriječio usred egipatskog kanala. Fotografije snimio turski satelit Gokturk-1, lansiran u decembru 2016. godine.


Zbog ogromne težine i veličine nasukanog broda, spasilačka operacija se provodi kombiniranim aktivnostima tegljača, otkopavanjem pijeska sa dna i uklanjanjem kontejnera kako bi se brod rasteretio i olakšao. Jedna od dosad najtežih blokada prometa Sueskim kanalom bi mogla potrajati još neko vrijeme.


Sueskim kanalom dugim 163 kilometra svakodnevno prolazi otprilike 30 posto svjetskog prometa kontejnerskih brodova i oko 12 posto ukupne svjetske globalne trgovine svih roba. Godišnje kroz taj umjetno prokopan kanal plovi blizu 18.000 brodova i glavna je pomorska ruta između Azije i Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.