NEĆE BITI OBAVEZAN

Evo kako bi mogao izgledati covid-pasoš

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton istakao je da bi certifikat trebao biti dostupan u digitalnoj verziji ili na papiru

Tijeri Breton. Printscreen

N. Aj.

28.3.2021

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) predstavio je danas u intervjuu za nekoliko francuskih medija "evropski zdravstveni certifikat" o vakcinaciji protiv koronavirusa koji će od 15. juna biti dostupan građanima, ali je dodao da neće biti obavezan.

- Znamo kako će izgledati budući zdravstveni certifikat koji će biti dostupan od 15. juna. To će biti dokument sa informacijama o vakcinaciji i antitijelima razvijenim protiv koronavirusa - rekao je Breton.

Istakao je da bi certifikat trebao biti dostupan u digitalnoj verziji ili na papiru. Dodao je da bi trebalo da ga izdaju ministarstva zdravlja zemalja Evropske unije.

Certifikat, ili pasoš, kako ga neki mediji nazivaju, imat će podatke o državljanstvu, vrsti vakcine i o antitijelima.

- U dokumentu će biti vaše ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša ovjeren QR kodom, da li ste vakcinisani ili ne, vrsta vakcine i da li ste bili nosilac virusa - rekao je Breton koji je francuskim novinarima pokazao verziju tog certifikata.

Breton je rekao da postoji mogućnost da dokument, iako nije obavezan, bude preporučen za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mjesto. U nedostatku tog dokumenta, bit će neophodan negativan test na koronavirus.

Evropski komesar je u istom intervjuu rekao da će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Evropi da ugleda "svjetlost na kraju tunela", uprkos trećem talasu epidemije koronavirusa koji se širi Evropom.

- Sada u Evropi imamo 52 fabrike koje rade 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici za proizvodnju vakcina protiv korona virusa - naglasio je Breton.

Dodao je da Evropa ima kapacitet da proizvede i isporuči za svoje građane 360 miliona doza planiranih za kraj drugog kvartala i 420 miliona potrebnih da bi se kolektivni imunitet postigao do sredine jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.