AMERIKA

Počelo suđenje policajcu Šavinu koji se tereti za smrt Afroamerikanca Flojda

Prije početka suđenja, ispred suda su se okupili prijatelji i porodica preminulog Flojda

Početak suđenja u Mineapolisu. AFP

Fu. M.

29.3.2021

Dugo najavljivano suđenje bivšem američkom policajcu Dereku Šavinu (Chauvin) koji je učestvovao u hapšenju Džordža Flojda (George Floyd) u maju 2020. godine, počelo je danas na sudu u Mineapolisu iznošenjem uvodnih riječi odbrane i tužilaštva.

Šavin, koji je učestvovao u hapšenju Flojda u maju 2020. godine, a koji se tereti za ubistvo drugog stepena, već ranije se tokom procesa izjasnio da nije kriv za smrt Afroamerikanca.

Prije početka suđenja, ispred suda su se okupili prijatelji i porodica preminulog Flojda, a advokat porodice izjavio je kako svi prolaze kroz težak period, ali da su na današnje suđenje stigli po konačnu pravdu.

Prekomjerna sila

Nakon iznošenja uvodnih razmatranja o tome kako će suđenje izgledati, tužilac Džeri Blekvel (Jerry Blackwell) prvi je uzeo riječ na suđenju bivšem policajcu.

- Šta znači imati čast i nositi policijsku značku? To je mala značka koja sa sobom nosi veliku odgovornost. Dokazat ćemo da je 25. maja 2020. godine Derek Šavin izdao ovu značku i upotrijebio prekomjernu silu - naveo je Blekvel.

Objavljen uznemirujući snimak nastao malo prije smrti Flojda molio da ga ne ubiju.

Sud se mora voditi razumom

Tužilac je također naveo kako će tokom postupka biti pozvan niz policajaca koji će svjedočiti u ovom slučaju, a da na suđenju će se naći i slučajni prolaznici koji su se tog dana zadesili na mjestu zločina.

Advokat Šavina Erik Nelson (Eric) u prvom izlaganju naglasio je kako se sud mora voditi razumom, a ne emocijama u ovom slučaju.

Također, Nelson je rekao kako je ovaj slučaj zahtijevao iščitivanje nekoliko hiljada dokumenata. Advokat je u uvodu istakao kako je Šavin radio svoj posao u sklopu nadležnosti koje ima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.