AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Moramo osigurati da Sirijci dobiju pomoć koja im je potrebna

Širom Sirije za skoro 90 posto djece humanitarna pomoć je neophodna

Blinken: Ne postoji dobar razlog da prelazi ostanu zatvoreni danas. Agencije

Anadolija

29.3.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) pozvao je na "nesmetan" prekogranični pristup radi slanja humanitarne pomoći u Siriju, rekavši da je to "važnije nego ikad", javlja Anadolija.

Predsjedavajući sastankom Savjeta bezbijednosti UN-a (UNSC), Blinken je kazao da je jasno da potrebe Sirijaca neće biti prepoznate od režima Bashara al-Assada.

- Moramo osigurati da Sirijci dobiju pomoć koja im je potrebna. Najefikasniji metod je preko graničnih prelaza. Ne postoji dobar razlog da prelazi ostanu zatvoreni danas - naveo je.

Komentarišući napad režima na bolnicu al-Atareb prošle nedelje, kada je ubijeno šestoro pacijenata i povređeno petoro zaposlenih, Blinken je kazao da su "koordinate podeljene sa UN, što znači da je režim tačno znao gdje je".

Izvršna direktorka UNICEF-a Hanrietta Fore ukazala je da je širom Sirije za skoro 90 odsto djece humanitarna pomoć neophodna.

- U Siriji i okolnim zemljama je van škola 3,2 miliona osoba. Na sjeveroistoku, više od 37.000 djece čami u kampovima. Više od 800 djece je u pritvorskim centrima i zatvorima - rekla je Fore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.