KAZALA DA JE BESRAMAN

Sestra Kim Jong Una: Južnokorejski predsjednik je papiga koju je odgojio SAD

Reakcija Pojnogjanga je uslijedila nakon što je kritiziran njihov raketni test koji su izvršili prošle sedmice

Lider Sjevrerne Koreje sa saradnicima: Rakete lansirane neposredno nakon zajedničkih vojnih vježbi vojski Južne Koreje i SAD. AFP

A. J. / Srna

30.3.2021

Pjongjang je opisao južnokorejskog predsjednika Muna Džae Ina kao "papagaja kojeg je uzgojila Amerika" nakon što je on kritikovao raketni test koji je Sjeverna Koreja izvršila prošle sedmice.


Mun je rekao da takve akcije "opterećuju raspoloženje za dijalog" i da su nepoželjne, prenijela je agencija Jonhap. On je dodao da je "narod veoma zabrinut" zbog raketa koje ispaljuje Sjeverna Koreja i pozvao na dodatni dijalog Vašingtona, Pjongjanga i Seula.


Uticajna sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una optužila je Muna da je besraman u saopćenju koje je prenijela zvanična agencija KCNA.


Kim Jo Džong je napisala da je nelogično ponašanje Južne Koreje jednako "gangsterskoj logici SAD koja negira pravo Sjeverne Koreje na samoodbranu uz obrazloženje da to predstavlja kršenje "rezolucija" UN i "prijetnju" međunarodnoj zajednici".


Američki predsjednik Džozef Bajden ranije je obećao da će odgovoriti ukoliko Sjeverna Koreja nastavi da eskalira tenzije. Seul i Tokio su saopćili da su ispaljene balističke rakete kratkog dometa.


Rakete su lansirane neposredno nakon zajedničkih vojnih vježbi vojski Južne Koreje i SAD. Devetodnevna komandna vježba, koja nije obuhvatala manevre, okončana je sredinom marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.