EVROPSKI KOMESAR

Borelj pozvao na "gradnju mostova" između EU i Turske

EU ima strateški interes u razvoju kooperativnog i uzajamno djelotvornog odnosa sa Turskom, naveo je Borelj

Žozep Borelj. Anadolija

Anadolija

30.3.2021

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borell) pozvao je na "gradnju mostova" između bloka i Turske, javlja Anadolija.

- EU ima strateški interes u razvoju kooperativnog i uzajamno djelotvornog odnosa sa Turskom - naveo je Borelj na blogu posvećenom vanjskoj politici EU.

Osvrćući se na prošlogodišnje tenzije oko istočnog Mediterana, Borelj je rekao da "situacija ostaje krhka, ali da EU pozdravlja budući razvoj i geste Turske, te da je odgovorila pružanjem ruke".

Tokom virtuelnog samita, lideri EU su prošle nedjelje razgovarali o izveštaju o budućnosti odnosa Turske i EU, koji su pripremili Borelj i Evropska komisija, te odlučili da nastave pregovore o konstruktivnoj agendi.

Kiparsko pitanje

Kako je ocijenio Borelj, ekonomija je jedno od najvažnijih područja saradnje, budući da izvoz Turske u EU iznosi ukupno 69,8 milijardi eura (81,8 milijardi dolara), a zemlja prima od EU 58,5 milijardi eura (68,6 milijardi dolara) svojih stranih direktnih investicija.

Istovremeno, on je priznao da blok i Turska imaju napet odnos u vezi četiri glavna pitanja, a to su istočni Mediteran, kiparsko pitanje, regionalni sukobi poput Libije i Sirije i demokratski standardi.

- Stari sporovi duboko pogađaju bezbjednosne interese Evropske unije i više se ne mogu smatrati samo bilateralnim pitanjima između Turske i nekih država članica - naveo je Borelj.

Pod zastavom EU

Turska se opirala naporima Grčke da spor sa Turskom oko pomorskih granica pretvori u spor sa EU.

Također je rekao da "demokratski standardi ostaju ključni element, ne samo za EU, već i za ljude u Turskoj".

- Vrijeme je da se na konstruktivni način prevaziđu razlike i da se izgradi ovaj most. Vjerujem da to možemo učiniti - naveo je Borelj.

Nagovještavajući mogućnost pristupanja Turske EU, rekao je da je Turska važna regionalna sila i njena "historijska sudbina bi mogla biti da se pridruži ostatku Evrope u jedinstvenom mirovnom projektu koji gradimo pod zastavom Evropske unije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.