RAZMATRANJE NOVIH MJERA

Makron se večeras obraća naciji zbog trećeg vala koronavirusa

Eksperti za javno zdravstvo tvrde kako je breme na jedinicama intenzivne njege dokaz da trenutni set restrikcija nije išao dovoljno daleko

Broj pacijenata od koronavirusa u jedinicama intenzivne njege povećao se za 98 posto. Agencije

Fena

31.3.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) večeras će se obratiti naciji, saopćio je danas njegov ured, dok brzo šireći treći val zaraze koronavirusom prijeti da preoptereti bolničke kapacitete.

Jelisejska palata nije navela da li će Makron objaviti dodatna ograničenja u suprotstavljanju virusu, dok se broj preminulih u Francuskoj u pandemiji primiče cifri od 100.000.

Broj pacijenata od koronavirusa u jedinicama intenzivne njege povećao se za 98 posto u utorak i nadmašio je 5.000 što je najveći broj u ovoj godini.

Eksperti za javno zdravstvo tvrde kako je breme na jedinicama intenzivne njege dokaz da trenutni set restrikcija nije išao dovoljno daleko.

Francuska je uvela noćni policijski sat od sredine decembra, a u dijelovima zemlje, uključujući i Pariz, kretanje građana je ograničeno i neke prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja su zatvorene. Barovi, restorani i kina mjesecima su zatvoreni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.