DOBRE VIJESTI

"Pfizer": Naša vakcina je sigurna i za djecu od 12 godina

Većina vakcina protiv covida se preporučuje odraslim osobama, koja spadaju u visokorizičnu grupu

Moći će se vakicinisati i djeca. Agencije

Fu. M.

31.3.2021

Farmaceutska kompanija Pfizer objavila je danas da je njihova vakcina protiv covida-19 sigurna i pruža snažnu zaštitu djeci starijoj od 12 godina, piše "Washington Post".

Većina vakcina protiv covida se preporučuje odraslim osobama, koja spadaju u visokorizičnu grupu vezano za koronavirus. Konkretno, Pfizerova vakcina je dobilo odobrenje za vakcinisanje osoba starijih od 16 godina. Međutim, smatra se da će vakcinisanje djece svih dobnih skupina biti ključno u zaustavljanju pandemije te bi trebalo omogućiti učenicima, poglavito onima u višim razredima, da se nakon mjeseci online nastave vrate u školske klupe.

Zaraženi tinejdžeri

U istraživanju je učestvovalo 2.260 djece u dobi između 12 i 15 godina, a provedeno je u Sjedinjenim Državama. Neslužbeni rezultati istraživanja ukazuju da među adolescentima koji su primili obje doze nije bilo zaraženih za razliku od 18 tinejdžera koji su primili placebo, izvijestio je Pfizer.

Riječ je o studiji manjeg opsega koja još nije službeno objavljena, ali riječ je o još jednom snažnom dokazu kako vakcina osnažuje dječji imuni sistem. Naučnici tvrde da je kod djece te dobi utvrđena visoka razina antitijela koja se bore protiv virusa, nešto veća nego što je zabilježena pri istraživanju mlađih odraslih osoba.

Djeca su imala slične nuspojave kao i mlađe odrasle osobe, poput, bolova, temperature, hladnoće i umora, osobito nakon druge doze. Istraživanje će nastaviti pratiti sudionike iduće dvije godine kako bi se više doznali o dugoročnoj zaštiti protiv covida.

Spustiti dobnu granicu

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech će u idućim sedmicama od američke Agencije za hranu i lijekove te od evropskih regulatora tražiti da se po hitnom postupku odobri njihovu vakcinu protiv covida za djecu stariju od 12 godina.

“Nadamo se da ćemo prije početka sljedeće školske godine vakcinisati tu dobnu skupinu u Sjedinjenim Državama, rekao je Albert Bourla, šef Upravnog odbora Pfizera.

Pfizer nije jedina kompanija koja želi spustiti dobnu granicu za svoju vakcinu. Uskoro se očekuju rezultati američke studije o Moderninu vakcinu za dobnu skupinu između 12 i 17 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.