UZNEMIRUJUĆI SNIMCI

Suđenje za ubistvo Džordža Flojda: Molio je policajce da se smiluju

Nakon što je vozilo hitne pomoći odvezlo Flojda, Mekmillijan je pristupio Šovinu i prigovorio mu jer, kako je naveo, "ono što je vidio nije bilo u redu"

A. J.

Ubistvo se dogodilo u maju prošle godine

Foto: Printscreen


Nekoliko trenutaka nakon što su u maju prošle godine vozila hitne pomoći odvezla Džordža Flojda (George Floyd), bivši policajac Derek Šovin (Chauvin) pokušao je objasniti svjedoku događaja zašto je upotrijebio silu, odnosno zašto je koljenima prignječio Flojdov vrat.

"To je vaše mišljenje", kazao je Šovin dok je ulazio u patrolno vozilo, što je snimila kamera koja je sastavni dio njegove policijske opreme.

"Morali smo ga kontrolirati jer je povelik. Izgleda da je vjerovatno na nečemu", dodao je.

Videosnimak koji je pušten tokom trećeg dana suđenja Šovinu prvi je uvid javnosti, deset mjeseci od Flojdove smrti, u perspektivu bivšeg policijskog službenika.

Čarls Mekmilijan (Charles McMillian, 61) rekao je na sudu da je 25. maja 2020. svjedočio Flojdovom hapšenju i da je govorio Flojdu da se ne opire policiji. Na snimci se čuje da je Mekmilijan dok je Šovin klečao na Flojdovu vratu, a Flojd dozivao pomoć, policiji govorio da "se makne s njegovog vrata".

Nakon što je vozilo hitne pomoći odvezlo Flojda, Mekmillijan je pristupio Šovinu i prigovorio mu jer, kako je naveo, "ono što je vidio nije bilo u redu".

Tokom trećeg dana suđenja, sud je čuo svjedočenje nekoliko slučajnih prolaznika koji su za vrijeme incidenta komunicirali s Flojdom, kao i videoisječke s policijskih kamera na kojima je prikazano njegovo hapšenje i njegovi posljednji trenuci. Na snimcima se vidi kako Flojd teško diše i uporno ponavlja da ne može disati.

Šovin se izjasnio da je nevin po optužnici za ubistvo drugog i trećeg stepena. Njegov advokat Erik Nelson (Eric) kazao je u sudnici da je slučaj složeniji od puštanja videosnimaka. Dodao je kako je Šovin slijedio smjernice policijske obuku za upotrabu sile i ustvrdio da je za Flojd preminuo zbog upotrebe droga u kombinaciji s njegovim drugim zdravstvenim problemima, prenosi Index.

Napominjemo da bi videosnimci mogli biti uznemirujući.

NA VRH

Podijeli članak na