VELIKI ZAOKRET

Bajdenova administracija povećava pomoć Palestincima

Administracija je prošle sedmice objavila da daje 15 miliona dolara ranjivim palestinskim zajednicama na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze za borbu protiv pandemije koronavirusa

Bajden: Trampov pristup smanjio izglede za mir na Bliskom istoku. Agencije

Fena

1.4.2021

Sjedinjene Američke Države su počele nečujno povećavati pomoć Palestincima, nakon što im je doskorašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ukinuo gotovo cjelokupnu podršku.


Od kako je stupila na dužnost, uz obećanje da će odbaciti mnoge Trampove odluke o Izraelcima i Palestincima, administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) je opredijelila gotovo 100 miliona dolara pomoći Palestincima, obavijestivši javnost o njenom malom dijelu, prenosi AP.


Administracija je prošle sedmice objavila da daje 15 miliona dolara ranjivim palestinskim zajednicama na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze za borbu protiv pandemije koronavirusa.


Dan kasnije vlada u Vašingtonu je obavijestila Kongres, ali ne i javnost, da će dati 75 miliona dolara Palestincima kao vid podrške ekonomiji.


Za sada nije poznato da li u tih 75 miliona dolara spada i 15 miliona dolara namijenjenih borbi protiv koronavirusa.


Plan za pomoć Palestincima predstavlja veliki zaokret u odnosu na pristup tokom četiri godine Trampovog mandata.


Bajdenova administracija ne krije uvjerenje da je Trampov pristup, koji je znatno udaljio Palestince od SAD, smanjio izglede za mir na Bliskom istoku.


Djeluje da nova američka pomoć ima za cilj da ohrabri Palestince da se vrate pregovorima s Izraelom, iako nema nagovještaja da će imati takav efekt, a nepoznanica je i odgovor Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.