O SERIJI "PORODICA"

Čedomir Jovanović: Evo čime je Milošević te noći zadužio Srbiju

Na pitanje kako je Milan Marić odglumio Čedomira Jovanovića, lider LDP-a napominje da je sjajan čovjek

Čedomir Jovanović. Avaz

Fu. M.

2.4.2021

Serija "Porodica" čija je pretposljednja epizoda emitirana večeras na RTS-u, probudila je duhove prošlosti. Na današnji dan, 1. aprila 2001. godine nakon 72 sata uhapšen je bivši predsjednik SR Jugoslavije, balkanski kasapin, Slobodan Milošević.

O drami u Užičkoj ulici govorio je jedan od ključnih aktera hapšenja, lider LDP-a Čedomir Jovanović, tadašnji šef poslaničke grupe DOS-a.

- Razovarali smo o njegovoj (Miloševićevoj) sudbini, o mojoj, o ljudima koji su bili oko nas i u kući. Ako me pitate čime je Milošević zadužio Srbiju, onda je to način na koji je iskoračio iz tog političkog života i otišao u Centralni zatvor. Od njega je zavisilo da li će se sve pretvoriti u Pećku "Pandu", kafić u kojem su ubijeni mladići. Milošević nije dozvolio da dođe do krvoprolića. Pristao je da krene - kaže Jovanović.

"Zverinjak" u Požeškoj

Hapšenje Miloševića uslijedilo je, inače, nekoliko mjeseci poslije 5. oktobra 2000, kada je konačno okončana njegova autoritana vladavina.

- Jedinicom koja je čuvala Miloševića u okviru Vile Mir bio je Ćosić. On je ostavio brojne mitraljeze, minobacače, sve što je neophodno da se poubijamo onako kako samo Srbi to znaju da urade. U petak, 30. marta, otišao sam u kuću Branislava Baneta Ivkovića, tadašnjeg šefa poslaničke grupe RTS. Za mene je on ministar iz Marjanovićeve vlade iz koje su izlazili batinaši koji su prebijali beogradske studente - sjeća se Jovanović.

Koštunica je tada izjavio da "niko nije iznad zakona, pa ni Milošević". Na tu konstataciju, Jovanović odgovara pitanjem: "Ko je odgovoran da primenjuje taj zakon?".

- Prije odlaska kod Ivkovića otišao sam u Institut za bezbijednost kod Dušana Mihajlovića. Vodio je sve bilješke, šta ko priča, i gledao zajedno sa mnom taj cirkus pred kućom, te zvijeri koje su unutra i šutao. U jednom trenutku je naređeno Jedinici za specijalne operacije, koja je pripadala Državanoj bezbijednosti, da preuzme kapiju. Ne znam kako da vam opišem šok - dodaje lider LDP-a.

Prema njegovim riječima, jedini način da stupi i kontakt sa Miloševićem bio je da kontaktira sa šefom poslaničke grupe RTS.

Koštunica nije lik iz "Nikad izvini"

- Branislav Ivković i Slavica Đukić Dejanović su ljudi kojima Srbija vječno duguje. Daleko od toga da je Ivković tada tražio neku šansu za sebe. Razgovarao sam sa njim vrlo ozbiljno, razgovor je trajao desetak minuta.

Jovanović se osvrnuo i na samu seriju "Porodica" napominjući da cijeni "ljude koji su to napravili", ali i na suprugu Slobodana Miloševića nazivajući je "Lejdi Magbet".

- Koštunica nije lik iz "Nikad izvini", već jedan ozbiljan čovjek sa ozbiljnim planovima. I tada je bio veoma ozbiljan. Ne treba tu ocjenjivati ko je kako odgumio - dodao je.

Na pitanje kako je Milan Marić odglumio Čedomira Jovanovića, lider LDP-a napominje da je sjajan čovjek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.