UGOVARAJU DODATNE KOLIČINE

Fauči: SAD možda neće trebati vakcinu AstraZeneca

Kazao je da bi mogli imati i dovoljno za dodatne vakcine na jesen

Fauči: SAD ima dovoljno ugovora s drugim proizvođačima vakcina za imunizaciju cijele američke populacije. Agencije

A. K.

2.4.2021

Sjedinjenim Američkim Državama možda neće trebati AstraZeneca vakcina, čak i ako dobije odobrenje američkih regulatora, rekao je epidemiolog Entoni Fauči (Anthony Fauci).

Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, rekao je da Sjedinjene Države imaju dovoljno ugovora s drugim proizvođačima vakcina za imunizaciju cijele američke populacije, a možda i dovoljno za dodatne vakcine na jesen.

Upitan hoće li Sjedinjene Države koristiti doze vakcina AstraZeneca, rekao je: 

- To je još uvijek u zraku. Moj je generalni osjećaj da s obzirom na ugovorne odnose koje imamo s brojnim proizvođačima imamo dovoljno vakcina da ispunimo sve svoje potrebe bez pozivanja na AstraZenecu.

Krajem prošle godine proizvođač lijekova AstraZeneca i Univerzitet Oxford objavili su podatke iz ranijeg ispitivanja s dva različita očitanja učinkovitosti kao rezultat pogreške u doziranju. Stoga je u martu više od desetak zemalja privremeno obustavilo upotrebu vakcine AstraZeneca nakon što su izvještaji ukazivali na povezanost vakcine sa poremećajima zgrušavanja krvi.

- Ako pogledate brojeve (doza) koje ćemo dobiti od J&J-a, od Novavaxa iz Moderne ako ugovorimo više, vjerojatno ćemo moći podnijeti bilo koje povećanje za vakcinaciju koje nam treba, ali ne mogu sa sigurnošću reći – zaključio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.