KORONAVIRUS

Austrija ponudila Češkoj 30.000 doza vakcina

Iako je Češka jedna od zemalja najžešće u ovom trenutku pogođena epidemijom, Kurz je rekao da EU nije učinila dovoljno da joj omogući da dobije dodatne doze vakcina

Češka jedna od zemalja najžešće u ovom trenutku pogođena epidemijom. AFP

A. J.

3.4.2021

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da je njegova zemlja ponudila Češkoj 30.000 doza cjepiva protiv koronavirusa u naporu da se u toj zemlji smanji broj novozaraženih, dok se u susjednoj Slovačkoj stanje popravlja i ima najmanje pacijenata  u bolnicama od početka godine.


Nudeći pomoć Češkoj, Kurz je također ponovio svoje kritike na račun raspodjele cjepiva u EU-u.


Iako je Češka jedna od zemalja najžešće u ovom trenutku pogođena epidemijom, Kurz je rekao da EU nije učinila dovoljno da joj omogući da dobije dodatne doze vakcina.


- Ako je napredak sa cijepljenjem slab u nekim zemljama, tada će rezultat biti loš za sve, jer pandemiju možemo pobijediti jedino zajedno - rekao je.


U četvrtak, 27-orica se nisu uspjela dogovoriti o redistribuciji dodatnih doza nakon što je nekoliko zemalja - među njima Češka - reklo da su tretirano nepošteno i da nisu dobile dovoljno pomoći.


U susjednoj Slovačkoj broj oboljelih od Covida-19 u bolnicama najniži je od početka godine i pao je ispod 3.000, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak.


Istovremeno, iskorišteno je miliona doza vakcina. U zemlji s 5,5 miliona ljudi, oko 740.000 dobilo je prvu dozu, a 263.000 obje doze.


Početkom marta Slovačka je naručila 200.000 doza Sputnjika V od Rusije ali nije još počela koristiti tu vakcinu jer ono još nije dobilo zeleno svjetlo evropskog regulatora.


Nekoliko uzastopnih sedmica Slovačka je bila među zemljama s najviše umrlih na svijetu u odnosu na broj stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.