AUSTRIJSKI KANCELAR

Sebastijan Kurz: Upotreba ruske vakcine ubrzala bi proces vakcinacije

Austrijske vlasti planiraju da ovog mjeseca vakcinišu lica starija od 65 godina, u maju lica starija od 50 godina, a u junu osobe koje pripadaju ostalim starosnim grupama, kako bi se život vratio u normalno stanje tokom ljeta

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz. Arhiv

N. Aj. / Srna

3.4.2021

Austrija će vakcinisati svakog ko želi da primi prvu dozu vakcine protiv Covida-19 u narednih 100 dana, a upotreba ruske vakcine "Sputnjik V" može da ubrza taj proces, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurz.

On je u obraćanju javnosti putem video-linka povodom katoličkog Uskrsa rekao da će Austrija u narednih 100 dana imati priliku da svakom ponudi barem jednu dozu vakcine uprkos činjenici da su brojne farmaceutske kompanije isporučile samo 50 posto ugovorenih vakcina sa EU.

- Ako upotrijebimo "Sputnjik V", moći ćemo da ubrzamo proces - istakao je Kurz.

Austrijske vlasti planiraju da ovog mjeseca vakcinišu lica starija od 65 godina, u maju lica starija od 50 godina, a u junu osobe koje pripadaju ostalim starosnim grupama, kako bi se život vratio u normalno stanje tokom ljeta.

Kurz je naveo da se vlasti Austrije nadaju da će vakcinisanjem starijih moći da dođu do preokreta u maju, kada se smanji pritisak na bolnice, te da će moći da počnu sa mjerama ukidanja ograničenja, "čemu se svi nadaju", javio je TASS.

Austrijski kancelar izjavio je nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u Austriji Dmitrijem Ljubinskim u srijedu, 31. marta, da su Moskva i Beč u završnoj fazi pred potpisivanje ugovora o isporuci ruske vakcine, te da bi Austrija mogla da naruči doze "Sputnjika V" već sljedeće sedmice.

Kurz je dodao da Vlada Austrije razgovara sa zdravstvenim stručnjacima o mogućnosti odobrenja upotrebe ruske vakcine na državnom nivou. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.