OČEKUJE SE NISKA IZLAZNOST

Bugari danas izlaze na parlamentarne izbore, očekuje se pobjeda aktualnog premijera

Strah od zaraze u jeku trećeg vala pandemije zbog kojeg su bolnice u najsiromašnijoj državi EU preopterećene mogao bi uvelike smanjiti odaziv

Bojko Borisov. EPA

A. Ka. / Index.hr

4.4.2021

Bugari danas glasaju na parlamentarnim izborima i očekuje se pobjeda stranke desnog centra premijera Bojka Borisova, no moglo bi biti teško pronaći koalicijske partnere zbog predviđanja niske izlaznosti u jeku straha od pandemije koronavirusa.

Potpora Borisovljevoj stranci GERB (Građani za europski razvoj Bugarske), koja je na vlasti gotovo deset godina bez prekida, potkopana je nizom skandala i protestima prošlog ljeta zbog optužbi da vlasti štite oligarhe.

Ankete uoči glasanja dale su GERB-u 28-29 posto glasova, ili prema procjeni 75-76 mjesta u parlamentu od 260 mjesta. Borisov, premijer koji je imao tri mandata, odbijao je sve razgovore s medijima za vrijeme protesta.

Umjesto toga, objavljivao je preko društvenih mreža svoje nenajavljivane posjete unutrašnjosti pod geslom "Rad, rad, rad".


- Odsutnost neke alternative zbog fragmentirane i neuvjerljive oporbe objašnjava hegemoniju GERB-a - tvrdi politički analitičar Antony Todorov. Očekuje se da će mjesta u parlamentu osvojiti do šest drugih stranaka, rekao je, što će otežati sastavljanje nove vlade.

Strah od zaraze u jeku trećeg vala pandemije zbog kojeg su bolnice u najsiromašnijoj državi EU preopterećene mogao bi uvelike smanjiti odaziv, drži analitičar.

Brojke glasača bit će jedan od najpomnije praćenih aspekata izbora i vjerojatno će u zakonodavnom tijelu definirati snagu novih lica iznjedrenih u protestima.

Oko 40 posto od 6.7 miliona glasača s pravom glasa izaći će na izbore, prema istraživačkom institutu Alpha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.