VAKCINACIJA

Zvaničnik EMA potvrdio povezanost AstraZenece i pojave trombova

Sada to možemo reći, jasno je da postoji povezanost sa vakcinom, rekao je Marko Kavaleri

Vakcine AstraZeneka. Ilustracija

A. Ka. / Antena M

6.4.2021

Zvaničnik Evropske agencije za ljekove (EMA) Marko Kavaleri potvrdio je postojanje "veze" između AstraZenece i slučajeva tromboze nakon primanja te vakcine protiv koronavirusa.

- Sada to možemo reći, jasno je da postoji povezanost sa vakcinom. Šta izaziva ovu reakciju, međutim, još ne znam Da rezimiramo, u narednih nekoliko sati ćemo reći da postoji veza, ali još moramo da razumijemo kako do toga dolazi - izjavio je Kavaleri za italijanski dnevnik Mesađero.

On objašnjava da se pokušava "da se dobije precizna slika o tome šta se dešava, da se precizno definiše taj sindrom zbog vakcine".

- Među vakcinisanim osobama, ima veći broj slučajeva cerebralne tromboze kod mladih nego što bismo očekivali. To ćemo morati da kažemo - dodao je taj zvaničnik.

Posljednjih sedmica su se pojavile sumnje na moguće ozbiljne neželjene efekte, ali rijetke, nakon što su se pojavili slučajevi atipične tromboze kod ljudi vakcinisanih AstraZenecom.

EMA je do sada tvrdila da "nije dokazana nikakva povezanost sa vakcinom" iako je "moguća", kao i da je korist od vakcinacije protiv koronavirusa veća od rizika.

Više zemalja je zbog toga obustavilo vakcinaciju AstraZenecom, dok je proizvođač vakcine u martu naveo da"„nema dokaza o povećanom riziku".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.