BEZ ZAJEDNIČKOG STAVA

Ministri zdravstva EU održali sastanak o "AstraZeneci", nisu se dogovorili

Ministri su održali vanredni virtuelni sastanak neposredno nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjepivu AstraZenece

Mnogi oprezni s vakcinama. AFP

Fu. M.

7.4.2021

Ministri zdravstva članica Evropske unije nisu u srijedu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu vakcina "AstraZenece" protiv covida-19, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama u borbi kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti spram te vakcine.

Ministri su održali vanredni virtuelni sastanak neposredno nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjepivu AstraZenece jer je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka. Ipak, EMA je naglasila da prednosti cjepiva i dalje nadilaze rizike.

Prije sastanka ministrima je Portugal, koji trenutno predsjedava Vijećem vuropske unije, poslao pismo u kojem se ministri, prema agenciji Reuters, pozivaju da potraže zajednički jezik oko upotrebe cjepiva.

No ministri se na sastanku nisu složili oko zajedničkog stava i zadržali su različite smjernice.

Jedan dužnosnik Evropske unije rekao je da će se razgovori nastaviti na narednim sastancima.

- Očekujemo da će ovi podaci iz EMA-e imati izravan utjecaj ne samo na nacionalne planove cijepljenja nego i na povjerenje naših građana u cjepiva protiv covida-19 - upozorili su iz Portugala u pismu ministrima u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.