KRIZA SE POVEĆAVA

Meksiko upozorava SAD da će priliv migranata rasti i postati trajan

Broj migranata uhvaćenih u pokušaju prelaska američko-meksičke granice u martu premašio je 171.000, što je najviše od 2006. godine

Povećava se broj migranata koji iz Meksika dolaze u SAD. Agencije

Anadolija

9.4.2021

Vlasti Meksika saopćile su da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) svake godine trebale ulagati dvije milijarde dolara u Honduras, El Salvador i Gvatemalu, inače će priliv izbjeglica iz ovih država i dalje rasti i postati trajan problem, javlja Anadolija.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard iznio je prijedlog za ulaganje u Honduras, Gvatemalu i El Salvador, dodajući da očekuju da će američka administracija ulagati zajedničke napore u tom pogledu.

- Ako regiju posmatrate iz različitih uglova, posebno njenu demografiju i ekonomiju, sigurno je da će priliv izbjeglica rasti i postati trajan u narednim godinama - kazao je Ebrard.

Napomenuo je da bi SAD stoga svake godine morao izdvojiti dvije milijarde dolara za razvoj tih zemalja.

Gvatemala i El Salvador, koji se nalaze na njenoj južnoj granici, nalaze se među zemljama iz kojih dolazi najviše izbjeglica i migranata u SAD.

Agencija za upravljanje granicama i carinama SAD-a (CBP) saopćila je 2. aprila da je broj migranata uhvaćenih u pokušaju prelaska američko-meksičke granice u martu premašio 171.000, što je najviše od 2006. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.